У початок

Російського пального на українському ринку немає — Анатолій Комар

Зміни у Митному кодексі, які було ухвалено цього року, кардинально вплинули на обсяги й структуру імпортних постачань і практично повністю унеможливили потрапляння російських нафтопродуктів в Україну.

Про це розповів голова Енергетичної митниці України Анатолій Комар під час свого виступу на конференції Petroleum & LPG Ukraine 2023.

«На мій погляд, наразі такого (російського – еk) пального немає. Зміни до законодавства дали нам можливість повністю відслідковувати пальне: виробника, повний ланцюжок постачання. Під час роботи перевіряємо всі сертифікати, тому у разі підтвердження ввезення забороненого ресурсу до суб’єкта буде вжито всіх необхідних заходів», — заявив Комар.

З його слів, 2023 рік було присвячено боротьбі з постачаннями нафтопродуктів, які мають російську складову.

Першим кроком, з його слів, за результатами спільного обговорення Енергетичною митницею було запропоновано зміни до урядової постанови від 30.12.2015 р. №1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з російської федерації». Зазначені пропозиції було враховано, відповідні зміни було внесено у травні цього року.

Другим і дуже важливим етапом були зміни до митного кодексу у жовтні.  

«Згідно з ними митниця тепер може вимагати додаткові документи, такі як сертифікати походження. Нові правила набули чинності у жовтні. Цей період ринок пройшов непогано, хоча в окремих компаній виникали труднощі. Варто згадати ситуацію з розмитненням СВГ американського походження», — зазначив голова Енергетички.

З його слів, це дало змогу на 99,9% зменшити постачання в країну пального підозрілого походження.  

«З червня різко впали обсяги постачання газу казахстанського походження. Після впровадження змін до Митного кодексу пальне, яке постачається з Казахстану, це продукт насамперед від казахстанського виробника. Така ситуація і з Латвією й Литвою», — зазначив Анатолій Комар.

Нагадаємо, сьогодні у Києві проходить конференція Petroleum & LPG Ukraine 2023. Онлайн-щоденник заходу доступний на сайті enkorr за посиланням.

 

 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти