У початок

Російський «газпром» заявляє про падіння свого експорту майже на третину

З 1 січня до 15 квітня 2022 року російський «газпром» видобув 155,9 млрд куб. м газу. Це на 1,3% або на 2,1 млрд куб. м менше, ніж торік. Про це йдеться у повідомленні компанії у телеграм-каналі.

У «газпромі» зазначають, що постачання компанії з газотранспортної системи на внутрішній ринок знизилися на 3,6% — на 3,9 млрд куб. м. При цьому «постачання у березні й першій половині квітня були на рівні аналогічного періоду минулого року».

«Експорт у країни далекого зарубіжжя становив 44,6 млрд куб. м — на 26,4%, або 16 млрд куб. м менше, ніж за той самий період 2021 року», – йдеться у повідомленні. Водночас у «газпромі» заявляють, що продовжують «постачати газ згідно із заявками споживачів відповідно до контрактних зобов'язань».

За повідомленням «газпрому», зростає експорт газу в Китай газогоном «Сила Сибіру» в рамках двостороннього довгострокового контракту між «газпромом» і CNPC.

За даними Gas Infrastructure Europe (GIE), йдеться у вказаному повідомленні, «19 березня завершився сезон відбору газу із європейських підземних сховищ. На цей момент у них залишилося лише 25,2 млрд куб. м активного газу. Це один із найнижчих рівнів за багаторічний період спостережень і на 5,5 млрд куб. м менше порівняно з тією самою датою 2021 року».

У «газпромі» стверджують, що за минулий зимовий сезон із ПСГ Європи піднято 51 млрд куб. м газу – 107,8% від обсягу, який компанії змогли завантажити влітку 2021 року.

Як повідомлялося раніше, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), до якого входять уряди 31 країни, розробило план. Його мета — зменшити залежність Європи від російського газу на третину протягом року.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти