У початок

Міні-НПЗ продовжують роботу

На ринку зростає пропозиція низькоякісної продукції міні-НПЗ. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Основний продукт, що пропонується на ринку, – стабільний бензин і альтернативне паливо на його основі. Співрозмовники enkorr відзначають низьку якість продукту через брак октанопідвищуючих компонентів.

«До війни присадки, що підвищують октан, йшли з росії й білорусі як розчинники, зараз цих постачань немає. У хід ідуть переважно метанол і біоетанол з додаванням товарних бензинів А-92 й А-95», – розповів на умовах анонімності один із трейдерів, додавши, що заводи шукають виходи на європейські джерела постачання МТБЕ та інших октанопідвищуючих компонентів.

«Стабільний бензин пропонується за 20-22 грн/л, спиртовмісний бензин – з прив'язкою до ціни на заводські бензини А-95 мінус 5 грн/л», – каже джерело enkorr, відзначаючи, що товар знаходить покупців через дефіцит, який зберігається.

Сировиною для міні-НПЗ залишаються ресурси приватних нафтовидобувних підприємств. Також є дані про випадки розкрадання газоконденсату й нафти на родовищах «Укрнафти» й «Укргазвидобування», які не можуть повною мірою забезпечити охорону своїх об'єктів у прифронтовій зоні.

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн вважає, що передумовою активної діяльності міні-НПЗ є високі ціни на пальне внаслідок зміни джерел наповнення ринку.

«Переорієнтація на європейські постачання супроводжується спекулятивними диференціалами, які застосовують закордонні постачальники, а також витратною зовнішньою і внутрішньою логістикою від західного кордону до центральних і особливо східних областей», – каже С.Куюн.

За його словами, обсяг спекулятивної й логістичної складових можна порівняти з обсягом акцизу й ПДВ, несплата яких раніше була основним змістом малої переробки.

2021 року обсяги переробки сировини на міні-НПЗ оцінювалися в 500 тис. т. Крім того, невід'ємною частиною цього процесу був імпорт октанопідвищуючих безакцизних розчинників, який торік досяг 132 тис. т (зростання на 86%). Втрати бюджету від несплати акцизу оцінюється в 1,1 млрд грн, загалом від діяльності міні-НПЗ – понад 5 млрд грн на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти