У початок

росія зіткнулася з внутрішньою паливною кризою й готується до посилення дефіциту

росія, один із найбільших у світі виробників нафти, зіткнулася з нестачею палива, необхідного для збору врожаю в деяких частинах її південної житниці, і ситуація може погіршитися найближчими місяцями, повідомили Reuters ринкові джерела.

Трейдери кажуть, що паливний ринок постраждав від комбінації різних факторів, включаючи технічне обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ), вузькі місця інфраструктури на залізницях і слабкий рубль, який стимулює експорт палива.

Протягом останніх місяців росія намагалася впоратися з дефіцитом дизельного пального й бензину, розглядаючи обмеження експорту як останню відчайдушну спробу запобігти серйозній паливній кризі, яка є чутливою для кремля напередодні президентських виборів у березні.

Рішення уряду скоротити субсидії для НПЗ, ймовірно, погіршить доступність палива в найбільшому світовому експортері зерна.

Регіональні нафтобази півдня росії були змушені скоротити або навіть призупинити реалізацію палива, а роздрібні АЗС були змушені обмежити обсяги продажу палива споживачам.

«У краснодарському краї, адигеї й астрахані бензин Аі-92 не продається в роздріб, бензину Аі-95 і дизелю майже немає», — сказав трейдер на півдні росії.

Інший трейдер повідомив, що на нафтобазах дизелю немає, а на роздрібних ринках дизелю немає другий тиждень поспіль у всій самарській області, розташованій у поволзькому регіоні.

Віце-прем'єр-міністр росії алєксандр новак заявив у середу, що дефіциту палива не було.

Але він також сказав, що уряд працює над заходами для забезпечення стабільних постачань на внутрішньому ринку, включаючи підвищення рівня обов'язкового продажу на біржах і обмеження кількості експортерів.

Трейдери кажуть, що дефіцит на роздрібному ринку супроводжується різким зростанням оптових цін. Держава встановлює обмеження на роздрібні ціни, зобов’язуючи продавців підвищувати ціни на бензин і дизель лише відповідно до офіційної інфляції.

Джерела в галузі кажуть, що ситуація покращиться не раніше жовтня, коли багато НПЗ завершать ремонт, а сезонний попит, як очікується, знизиться.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти