У початок

росія відправляє нафту CPC Blend в ОАЕ, відкриваючи новий експортний маршрут

Як повідомили Reuters трейдери, російські нафтовидобувні компанії постачили свої перші вантажі сирої нафти CPC Blend до Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) у серпні й вересні, відкривши новий експортний маршрут, оскільки москва прагне знайти нових клієнтів і обійти західні санкції.

москва знайшла нові ринки збуту для своєї нафти, незважаючи на санкції, введені країнами G7 з початку повномасштабної війни в Україні. Третій у світі експортер нафти, росія, переспрямував більшу частину своєї нафти до Китаю, Індії й Туреччини за останній рік, а також спрямував вантажі до таких країн, як Бразилія, Шрі-Ланка й Пакистан. У серпні й вересні дві російські компанії, нафтова компанія «лукойл» і незалежний виробник CenGeo, продали свою нафту в ОАЕ.

Обидва постачали CPC Blend, сорт, який в основному виробляється в Казахстані й постачається на світові ринки через російський чорноморський порт «південна озеріївка».

Проте деяка кількість нафти з росії також додається до трубопроводу КТК у росії.

Зі слів трейдерів, 14-15 серпня танкер Pola завантажив вантаж, постачений CenGeo і проданий дубайською Paramount Energy Trading, з південної озеріївки. За даними LSEG, це було вивантажено на нафтопереробному терміналі ADNOC Ruwais 14 вересня.

На початку серпня торговий підрозділ «лукойлу» Litasco постачив 123 тис. тонн нафти CPC Blend на танкері Delta Hellas також на термінал Ruwais, свідчать дані LSEG.

Як повідомили трейдери, ОАЕ, які самі є великим виробником і постачають мурбанську нафту на міжнародні ринки, іноді імпортують різні сорти для своїх нафтопереробних заводів (НПЗ), щоб оптимізувати цінову різницю.

ОАЕ не вводили санкцій проти росії і не є частиною дій Заходу щодо повномасштабної війни рф в Україні.

Зі слів трейдерів, нафта CPC Blend, доставлена в порти ОАЕ у вересні, буде дешевшою, ніж нафта Murban з ОАЕ.

Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC) раніше заявило, що на нафту CPC Blend не поширюються санкції, якщо вона має казахстанське походження, і запропонувало покупцям суміші отримати сертифікати походження.

Попередження США щодо CPC Blend стосується лише покупців, які дотримуються санкцій.

Двоє трейдерів, які відмовилися назвати своє ім’я, заявили, що нафта КТК із росії продавалася зі знижкою до казахстанських вантажів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти