У початок

росія в березні вдвічі скоротила експорт бензину залізницею після заборони

росія скоротила експорт бензину залізницею вдвічі в березні після введення паливного ембарго, оскільки зростання внутрішнього попиту й незаплановані зупинки нафтопереробних заводів (НПЗ) скрутили її внутрішній ринок, свідчать дані, надані двома ринковими джерелами, і розрахунки Reuters.

Наприкінці лютого росія ввела шестимісячну заборону на експорт бензину з 1 березня, щоб утримати ціни стабільними на тлі зростання попиту з боку споживачів і фермерів, а також дозволити підтримувати НПЗ у другому за величиною експортері нафти в світі.

Винятки зробили для палива, яке постачається за міжурядовими угодами, зокрема з членами очолюваного москвою Євразійського економічного союзу.

Згідно з підрахунками Reuters на основі даних джерел, російські НПЗ експортували близько 323 тис. тонн бензину залізницею в березні.

В основному бензин надходив у Монголію, яка взяла 75,5 тис. тонн, в Узбекистан – 53,5 тис. тонн, у Таджикистан – 47,8 тис. тонн і в Киргизстан – 42,3 тис. тонн.

Тільки близько 16,5 тис. метричних тонн бензину було відправлено минулого місяця на експорт через російський балтійський порт в усть-лузі, майже 13,3 тис. тонн в арктичний порт у мурманську й нічого у порти «висоцьк», «санкт-петербург» і «новоросійськ», показали дані джерел з ринку.

Трейдери очікували подальшого падіння експорту російського бензину через сезонний ремонт і незаплановані простої на НПЗ.

За підрахунками Reuters, наприкінці березня близько 14% первинних нафтопереробних потужностей росії було частково зупинено на ремонт після атак українських безпілотників.

Очікується, що добовий простій потужностей первинної переробки нафти в росії в квітні зросте на 9,5% порівняно з березнем — до 4,323 млн тонн, показали розрахунки Reuters, засновані на даних галузевих джерел.

росія також може збільшити імпорт бензину для свого внутрішнього ринку з сусідньої білорусі, щоб подолати ризик дефіциту на місцевому рівні.

Після того, як у лютому 2023 року набуло чинності ембарго ЄС на імпорт російських нафтопродуктів, росія переспрямувала свої експортні постачання бензину в країни Африки й Азії, Туреччину й Бразилію.

Відсутність російських барелів відкриє простір на міжнародних ринках для європейських продавців, додають трейдери.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти