У початок

росія скоротить видобуток нафти й газового конденсату на 20 млн тонн

Цього року росія скоротить видобуток нафти й газового конденсату до 515 млн т, на 20 млн т менше, ніж 2022 року, повідомив віце-прем'єр рф алєксандр новак. З його слів, експорт нафти й нафтопродуктів із росії в Європу 2023 року впаде у 2,5 раза, а 140 млн т сировини переспрямують на ринки Азії.

«Загальний видобуток, який ми прогнозуємо, – це 515 млн тонн разом із газовим конденсатом. Якщо порівнювати з минулим роком — ми мали 535 млн тонн, тобто це мінус 20 млн тонн»,— повідомив новак на брифінгу після засідання опікунської ради московського енергетичного інституту.

Як зазначив віце-прем'єр рф, на цьому етапі росія не бачить потреби в додатковому скороченні видобутку нафти країнами ОПЕК+ і не очікує дефіциту на ринку нафти через ухвалене рішення, оскільки світовий ринок нафти зараз збалансований.

Крім того, алєксандр новак повідомив, що фактично дисконт нафти марки Urals до Brent нижчий за мінімальний: так, дисконт з північноморської нафти в портах Балтики, з його слів, зараз становить $26-27 за барель.

Цього місяця росія й ще сім країн оголосили про добровільне скорочення видобутку нафти. росія з травня до кінця року скоротить видобуток на 500 тис. барелів на добу (б/д). Глава міненерго рф ніколай шульгінов зазначав, що скорочення видобутку нафти позначиться на ціні у другій половині 2023 року.

Учора, 26 квітня, у зведенні росстату про ситуацію в промисловості не з'явилось даних за перший квартал про видобуток нафти в росії. Відомство поки що ніяк не прокоментувало цей факт.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти