У початок

Росія скорочує експорт нафти через обіцянку компенсації за надлишок видобутку

Середній чотиритижневий експорт сирої нафти з росії впав четвертий тиждень поспіль, причому постачання досягли найнижчого рівня з середини лютого перед засіданням групи виробників ОПЕК+, яке відбулося в неділю. Згідно з даними Bloomberg, середній показник експорту за чотири тижні впав до 3,27 млн барелів на добу (б/д).

росія пообіцяла компенсувати перевиробництво порівняно з цільовим показником виробництва у квітні, звинувативши в цьому «технічні особливості» значного скорочення виробництва. Падіння експорту сирої нафти може свідчити про те, що москва виконує свою обіцянку, хоча виробництво й експорт не зовсім корелюють.

Експорт у квітні був приблизно на 120 тис. б/д вищим від цільового показника, встановленого на цей місяць, але потоки в травні впали приблизно на 170 тис. барелів нижче від окремої, менш обмежувальної цілі. З цього місяця росія більше не має цільового експорту після того, як вона прийшла в один ряд зі своїми колегами з ОПЕК+ і замінила складну комбінацію лімітів виробництва й експорту спрощеними обмеженнями лише на видобуток, яким надає перевагу група.

Хоча тижневі обсяги експорту були стабільними, невелике підвищення цін призвело до того, що валова вартість російських постачань зросла за сім днів до 2 червня.

кремль продовжує тестувати запроваджені США обмеження на постачання нафти.

росія розвиває тісніші відносини на Близькому Сході, нещодавно додавши Оман до свого зростаючого списку партнерів у регіоні. москва вже є співголовою в ключовому комітеті групи виробників нафти ОПЕК+ разом із Саудівською Аравією, тоді як більша частина торгівлі російською нафтою перемістилася в Об’єднані Арабські Емірати після того, як її закрили в Європі після повномасштабного вторгнення москви в Україну у лютому 2022 року.

У зв’язку з тим, що переміщення з корабля на корабель біля Греції ускладнено військово-морськими навчаннями в бухті, сприятливій для такої діяльності, зміни відбуваються в іншому місці, де кілька вантажів переміщуються з одного судна на інше біля узбережжя Оману, а нещодавно – поблизу Марокко.

Окремо два російські танкери, які потрапили під санкції, протягом останніх тижнів завантажували вантажі сирої нафти в новоросійську. Bratsk, який донедавна називався NS Burgas, прийняв близько 1 млн барелів сирої нафти Urals 23 травня і зараз прямує через Червоне море до Сингапуру. Перше підсанкційне судно для завантаження, SCF Primorye, зникло приблизно на два тижні з-під контролю AIS на схід від Сингапуру, популярного місця для прихованих перевантажень нафти з судна на судно.

Якщо вантажі в кінцевому підсумку буде доставлено на нафтопереробні заводи (НПЗ), це може відкрити шлях для інших танкерів, що потрапили під санкції, які належить російському державному ПАТ «совкомфлот», щоб повернутися до роботи. Компанія перейменувала й змінила прапор щонайменше 10-ти із 21 корабля, які були внесені до списку Міністерства фінансів США за порушення ліміту цін на російську нафту, встановленого G7.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти