У початок

Кількість скарг бізнесу на блокування податкових накладних не зменшується

У січні-березні 2024 року до Ради бізнес-омбудсмена надійшло 345 звернень від бізнесу стосовно зловживань державних органів, що більше, ніж у попередніх двох кварталах 2023 року.

Після їх розгляду вдалося закрити 162 справи, сума заощаджених завдяки цьому коштів у І кварталі становила 197,2 млн грн, йдеться у звіті Ради бізнес-омбудсмена (РБО).

Майже чверть (24%) усіх скарг надійшло від підприємств у сфері гуртової торгівлі, 13% – виробництва, 12% – будівництва і нерухомості. 89% скарг припадало на компанії з українським капіталом.

В Офісі бізнес-омбудсмена уточнили, що 60% скарг бізнесу (207 звернень) стосувалися податкових питань, 14% підприємців скаржилися на дії правоохоронних органів (48 звернень), а 7% – на митні питання (23 звернення).

Зокрема підставами для скарг на дії податківців найчастіше ставали такі:

  • невиконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних (57 скарг);
  • податкові перевірки (46);
  • системне блокування податкових накладних (33);
  • включення в переліки ризикових платників (31);
  • інші податкові питання (30);
  • відшкодування ПДВ (7);
  • електронне адміністрування ПДВ (2);
  • анулювання/відновлення/відмова у реєстрації платників ПДВ (1).

«Попри те, що кількість скарг щодо СМКОР зменшилася з 66% (136 скарг) у минулому кварталі до 58% (121 скарга) у січні-березні 2024 року, цей блок незмінно є основним предметом занепокоєння й адміністративного оскарження бізнесом», – зазначається у звіті.

Як повідомлялося, за 2023 рік до Ради бізнес-омбудсмена надійшло 1 336 скарг, 64% з них безпосередньо торкались податкових проблем бізнесу (серед яких – блокування податкових накладних, невиконання судових рішень щодо їх реєстрації та включення в переліки ризикових платників).

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук розповідав, що за 10 місяців 2023 року Державна податкова служба донарахувала бізнесу 46 млрд грн, але після програних податківцями судів у держбюджет надійшло лише близько 2 млрд грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти