У початок

росія шукатиме бензин у Казахстані у разі дефіциту — Reuters

росія попросила Казахстан бути готовим постачити їй 100 тис. тонн бензину в разі дефіциту, посиленого атаками українських безпілотників і збоями, повідомили Reuters три джерела в галузі.

Одне з джерел повідомило, що угоду про використання запасів для росії вже узгоджено.

Міністерства енергетики росії й Казахстану не відразу відповіли на запити про коментарі.

Допомогти росії з постачанням бензину вже погодилася сусідня білорусь.

Станом на кінець березня атаки безпілотників вивели з ладу близько 14% російських потужностей первинної переробки нафти. Поки влада заявляє, що ситуація на внутрішніх паливних ринках стабільна, а запаси достатньо великі.

Зазвичай росія є чистим експортером палива й постачальником на міжнародні ринки, але збої на нафтопереробних заводах (НПЗ) змусили її нафтові компанії імпортувати.

Джерела повідомили, що москва звернулася до Казахстану з проханням створити надзвичайний резерв у 100 тис. метричних тонн бензину, готового до постачань у росію.

москва ввела заборону на експорт бензину на шість місяців із 1 березня, щоб запобігти гострому дефіциту палива, хоча вона не поширюється на очолюваний москвою Євразійський економічний союз, включаючи Казахстан, а також деякі країни, такі як Монголія, з якою вона має державні угоди на постачання палива.

Проте трейдери заявили, що заборону може бути розширено, якщо ситуація в росії погіршиться.

Минулого тижня орський нафтопереробний завод (НПЗ) на Уралі призупинив виробництво через масштабні повені, які також торкнулися Казахстану.

Казахстан, найбільша країна світу, що не має виходу до моря, також обмежив експорт палива до кінця року, окрім гуманітарних цілей.

За даними джерел, запаси бензину Аі-92 в Казахстані станом на 5 квітня становили 307,7 тис. тонн, а запаси бензину Аі-95 — 58 тис. тонн. Запаси дизельного пального становили 435,3 тис. тонн, а запаси авіапального – 101 тис. тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти