У початок

росія п’ятий день поспіль зменшує добовий транзит газу через Україну

Прокачування газу російським «газпромом» у країни Євросоюзу через газовимірювальну станцію (ГВС) «Суджа» 6 січня складе 35,5 млн кубометрів. Таким чином, менш ніж за тиждень показник знизився приблизно на 7,8 млн кубометрів.

Про це повідомив прес-секретар очільника «газпрому» сєргєй купріянов, передає «Комерсант».

«газпром» здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною через ГВС «Суджа», – 35,5 млн куб. м на 6 січня. Заявку на ГВС «Сохранівка» відхилено», – зазначив він.

Днем раніше обсяг прокачування становив 37,6 млн куб. м, 4 січня – 37,8 млн куб. м, 3 січня – 42,2 млн, 2 січня – 42,4 млн. Почався рік із показника 43,3 млн куб. м – це середні значення прокачування в минулі місяці.

Загалом обсяги транзиту російського газу майже втричі менші від заброньованої російським «газпромом» гарантованої потужності на рівні 109,6 млн кубометрів на добу. Довгостроковий контракт, укладений на 2020-2024 роки на умовах «качай або плати», передбачає, що росія повинна оплачувати весь заброньований обсяг – 2023 року це 40 млрд кубометрів.

Наразі причини подальшого скорочення постачань російського газу в Європу невідомі. Разом із тим ціни на природний газ на європейських ринках продовжують знижуватися.

Як повідомлялося раніше, за підсумками 2022 року транзит російського газу через Україну впав до історичного мінімуму – близько 20 млрд куб. м.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти