У початок

росія почала експортувати дизпальне до Саудівської Аравії

росія почала експортувати дизельне паливо до Саудівської Аравії — свого союзника в групі ОПЕК+ — у лютому після того, як 5 лютого ЄС запровадив ембарго на морський імпорт російських нафтопродуктів, повідомляє Reuters із посиланням на трейдерів і дані відстеження суден.

Напередодні заборони ЄС на російські нафтопродукти рф почала переспрямовувати свої вантажі нафтопродуктів до Північної Африки й Азії, тоді як Європа нарощує імпорт дизелю з Близького Сходу й Азії, щоб компенсувати втрату російських барелів, які вона імпортувала. А це близько 600 тис. барелів на добу (б/д).

Тепер, згідно з даними Refnitiv, які наводить Reuters, щонайменше три вантажі зі 190 тис. тонн дизельного пального було завантажено в російському балтійському порту «приморськ» у лютому й вони прямували у Саудівську Аравію.

Зі слів трейдерів, які розмовляли з Reuters, саудівці можуть експортувати частину російського дизелю в інші країни після деякої переробки.

«У лютому Європа була на шляху до імпорту найбільших обсягів дизельного пального з Близького Сходу й Азії за сім років, оскільки ЄС перейшов до альтернативних постачань після заборони на російський імпорт. Незадовго до паливного ембарго Європа купувала більше дизельного пального в США й Саудівській Аравії, але Європа все ще залишалася найбільшим покупцем російського дизпального в січні», — пише агентство.

Оцінки S&P Global, на які посилається BNE IntelliNews, минулого тижня показали, що експорт нафтопродуктів з росії у лютому впав на 20%, досягнувши найнижчого рівня з травня минулого року.

росія заявила, що цього місяця скоротить видобуток нафти на 500 тис. барелів на добу (б/д) у відповідь на санкції Заходу, що може вплинути на рівень її експорту нафти й палива.

За даними JP Morgan, російський експорт палива може знизитися на 300 тис. б/д у результаті ембарго ЄС, але банк додав, що росія може зберегти видобуток сирої нафти на довоєнному рівні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти