У початок

росія нарощує експорт тихоокеанської нафти

росія нарощує експорт своєї тихоокеанської сирої нафти, повертаючи проєкт «Сахалін-1» до історичних обсягів видобутку і виходячи на нові ринки сортів, які, як правило, продаються за вищими цінами, ніж її флагман Urals, пише Energy Intelligence.

За даними джерел, які мають доступ до порту, росія постачала понад 200 тис. барелів на день (б/д) сирої нафти суміші «Сокіл» до Азії в березні з проєкту «сахалін-1» на Далекому Сході, причому більшість барелів потрапляла на південнокорейський термінал Йосу.

Експорт «Соколу» припинився минулої весни, коли колишній оператор «сахалін-1» Exxon Mobil призупинив усі операції у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну, а згодом пішов. У жовтні президент росії владімір путін підписав указ про передачу оператора «сахалін-1» новій організації, яка контролюється державним гігантом «роснєфть», дозволивши японській групі Sodeco та індійській ONGC зберегти свої частки в 30% і 20%.

російська тихоокеанська сира нафта, як правило, торгується з невеликим дисконтом до поточних цін на Brent, потенційно перевищуючи ціновий ліміт G7 у $60. Але багато цієї нафти перевозиться на танкерах тіньового флоту, які обходять обмеження, уникаючи використання західних транспортних і страхових послуг.

Деяким із цих тіньових танкерів, які завантажують нафту Espo, понад 20 років, і вони мають невизначене страхове покриття, що викликає побоювання щодо можливих розливів нафти.

Постачання «Сокола» цього року зросли завдяки новій структурі управління, і тепер вони повертаються до своєї повної потужності. Десять суден, які належать російському державному «совкомфлоту», покинули термінал цього місяця, згідно з портовими даними, дев'ять з яких відправилися в Єосу, а одне — в Китай.

Незрозуміло, скільки нафти було перероблено в Південній Кореї (якщо вона була взагалі), оскільки Єосу використовується в основному як центр зберігання, звідки нафта реекспортується кораблями в Китай.

Повернення барелів Sokol на ринок підштовхнуло експорт російської сирої нафти з Далекого Сходу до позначки в 1 млн б/д.

Безумовно, найбільшим вихідним пунктом є термінал «козьміно», який обробляє 800-850 тис. б/д суміші нафти «Еспо», з яких понад 75% надходить до Китаю, а решта – до Індії.

Проєкт «сахалін-2», який, як і «сахалін-1», торік перейшов із західного майора, тобто Shell, на очолювану росією структуру.

Тим часом росія шукає нових азіатських покупців для своєї сирої нафти, при цьому Індія й Китай вже поглинають левову частку її експорту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти