У початок

росія на середину грудня підтримує високий рівень переробки нафти

Обсяги переробки нафти в росії минулого тижня залишалися близькими до найвищих щоденних обсягів переробки за більш ніж вісім місяців на тлі скорочення експорту морським транспортом, повідомляє Bloomberg.

Національні нафтопереробні заводи (НПЗ) переробляли близько 5,65 млн барелів сирої нафти на день з 14 по 20 грудня, зі слів джерела, обізнаного у цьому питанні. Це приблизно на 50 тис. барелів на день (б/д), або 0,88%, менше порівняно з попередніми семи днями, коли середньодобові обсяги нафтопереробки досягли найвищого рівня з початку квітня.

Згідно з підрахунками Bloomberg на основі історичних даних, щоденна переробка нафти в росії за перші 20 днів грудня становила в середньому близько 5,57 млн б/д, що майже на 60 тис. б/д більше, ніж за більшу частину листопада.

Спостерігачі за ринком нафти ретельно перевіряють російські НПЗ, оскільки це один із ключових показників — поряд із морським експортом сирої нафти — для відстеження тенденцій національного виробництва після того, як уряд засекретив офіційні дані про видобуток на тлі міжнародних санкцій.

Щоденні постачання сирої нафти за кордон з російських портів різко впали до 3,18 млн б/д протягом тижня до 17 грудня на тлі короткої паузи у постачаннях із балтійського порту «приморськ», показують дані відстеження руху танкерів, які відслідковує Bloomberg. Проте менш мінливий чотиритижневий середній показник зріс на 80 тис. б/д.

росія в координації зі своїми союзниками по ОПЕК+ пообіцяла скоротити сукупний експорт сирої нафти на 300 тис. б/д до кінця року й посилити обмеження ще на 200 тис. б/д у І кварталі наступного року.

Обіцянка щодо скорочення експорту доповнюється добровільним обмеженням видобутку на 500 тис. б/д з березня 2023 по 2024 рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти