У початок

росія може скоротити видобуток нафти до 7% через цінову «стелю» — Reuters

росія може скоротити видобуток нафти на 5-7% на початку 2023 року, реагуючи на обмеження цін на свою сиру нафту й нафтопродукти, і припинити продажі в країни, які їх підтримують, заявив у п’ятницю російському державному телебаченню віце-прем’єр-міністр рф алєксандр новак.

Уперше описуючи реакцію росії на обмеження цін, запроваджені Заходом через повномасштабне вторгнення москви в Україну, новак сказав, що скорочення можуть сягнути 500 000-700 000 барелів на день (б/д).

Він також зазначив, що попри зусилля Європи зменшити залежність від російської нафти і газу, експорт енергоносіїв з росії користується попитом у всьому світі, й москва диверсифікує своїх покупців.

новак зазначив, що без російських енергоносіїв буде важко забезпечити розвиток світової економіки, і спрогнозував можливий дефіцит газу в Європі, яка ввела обмеження на ціни на газ, а також на нафту.

Що стосується нафти, Європейський Союз, країни G7 і Австралія запровадили максимальну ціну на рівні $60 за барель з 5 грудня на додаток до ембарго Європейського Союзу на імпорт російської нафти морем і подібних зобов’язань Великобританії, Канади, Японії й Сполучених Штатів.

«Ми вважаємо, що в нинішній ситуації навіть можна ризикувати зниженням виробництва, а не керуватися політикою продажів щодо цінових лімітів. Сьогодні це $60, завтра може бути що завгодно, і потрапити в залежність від якихось прийнятих рішень недружніми країнами для нас є неприйнятним», — сказав новак.

Президент росії владімір путін заявив у четвер, що на початку наступного тижня видасть указ про дії москви у відповідь на обмеження цін.

новак зазначив, що указ забороняє продаж нафти і нафтопродуктів країнам, які долучилися до обмеження цін, і компаніям, які вимагають його дотримання.

Він також сказав, що очікується, що видобуток російської нафти цього року зросте до 535 млн тонн (10,7 млн барелів на день) з 524 млн тонн 2021 року, тоді як видобуток природного газу впаде приблизно на п’яту частину, до 671 млрд кубометрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти