У початок

росія експортуватиме нафтовий газ у Болгарію через грузинський порт «Поті»

російські експортери скрапленого нафтового газу (СНГ) планують у липні розпочати постачання в Болгарію через грузинський морський порт «Поті» у зв’язку з закриттям традиційних експортних маршрутів, повідомляють «Порти України» із посиланням на Reuters.

За інформацією трейдерів і бази даних Refinitiv Eikon, у липні близько 3 тис. тонн СНГ із сургута буде доставлено залізницею до порту «Поті» й потім залізничним поромом вирушить до Варни (Болгарія).

росія з 24 лютого припинила постачання нафтового газу в Україну. Також через Україну припинилися залізничні перевезення палива в Румунію, Угорщину й Молдову.

Фінляндія, ще один значний маршрут для експорту СНГ з росії, різко скоротила закупівлю палива. За даними, розміщеними на Refinitiv, торік росія експортувала 25% всіх обсягів нафтового газу в Україну й Фінляндію.

За даними нафтотрейдерів, місячне споживання СНГ у Болгарії варіюється в межах 30-35 тис. тонн, власне виробництво складає близько 10 тис. тонн, а решту обсягів палива імпортують з Румунії й росії.

У травні цього року, згідно з даними Refinitiv Eikon, постачання нафтового газу з росії скоротилося до 250 тис. тонн. На початку року місячний експорт становив 370 тис. тонн.

Постачання скрапленого нафтового газу із сургута через грузинський «Поті» в Болгарію на 50% дорожче від постачання в ЄС через Україну. Вартість доставки палива за маршрутом Сургут–Поті становить близько $260-280 за тонну, а поромне сполучення між Поті й Варною — ще $130-150 за тонну, наводить оцінку трейдерів Reuters. Проте постачання цим маршрутом все ще виглядають вигідними порівняно з внутрішніми продажами через падіння цін на СНГ в росії.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти