У початок

Російські нафтовики не відчують українських санкцій – юристи

Також є російською мовою

Санкції Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) не чинитимуть помітного впливу на роботу російських нафтових компаній. Таку думку висловили адвокати і юристи, з якими поспілкувався enkorr.

Зокрема, адвокат, кандидат юридичних наук В'ячеслав Якубенко впевнений, що з пролонгацією санкцій для НК «Роснафта», «Лукойл» і низки «дочірніх» структур «Газпрому» нічого не зміниться.

«Йдеться про автоматичне продовження санкцій, нехай і з деякими змінами, від яких особливого ефекту чекати не варто, тому що названі компанії активної діяльності в Україні не проводять. А якщо, наприклад, мова про закупівлю для українського ринку пального у тієї ж «Роснафти», то її здійснює фірма-посередник – у цьому разі азербайджанська компанія «Сокар». «Лукойл» теж давно не має на території України жодних серйозних активів», – каже В'ячеслав Якубенко.

Якби ці санкції справді комусь заважали, вважає адвокат, їх можна було б ефективно скасувати, та оскільки їх навіть ніхто не оскаржує, запровадження цих санкцій – більше символічний жест політичного характеру.

При цьому, за його словами, складно зрозуміти послаблення заборон для компанії «Лукойл».

«Лукойл» отримав певне послаблення для своєї діяльності у вигляді скасування заборони на торговельну діяльність, хоча ця компанія раніше прекрасно пристосувалася до існування санкцій і працювала в Україні через інші фірми, які не потрапили у санкційний список», – говорить Якубенко.

У свою чергу, керуючий партнер АО «Радзієвський і партнери» адвокат Юрій Радзієвський каже про те, що таким чином для «Лукойла» «розчищають дорогу» для здійснення в Україні торговельної діяльності.

З переліку заборон, які діяли стосовно цієї компанії раніше, викреслили таку санкцію як обмеження торгових операцій. У цьому разі, на думку юриста, компанія зможе вести бізнес в Україні практично без обмежень. «І тепер «Лукойл», який отримав можливість здійснення торгових операцій, наприклад, зможе собі придбати в Україні мережу АЗС і торгувати нафтопродуктами», – резюмує адвокат.

Що стосується заборон на участь у приватизації, то цей захід, за його словами, не більше ніж формальність. Понад те, запевняє юрист, поставивши собі за мету взяти участь у приватизації об'єктів в Україні, «Лукойл» завжди зможе це зробити через якихось третіх осіб або споріднені структури.

Адвокат Сергій Цимбалюк нагадує, що повноваження Ради національної безпеки і оборони (РНБО), яка своїм рішенням наклала санкції, зокрема й на російських нафтових гігантів, виписано окремим законом. І серед них немає повноваження обмежувати господарську діяльність будь-яких суб'єктів шляхом накладення санкцій.

«Як громадянин України я такі обмеження для компаній країни-агресора підтримую, але як адвокат кажу, що влада обрала для цього не той шлях, – пояснює Сергій Цимбалюк. – Тому що з погляду права будь-які обмеження господарської діяльності суб'єктів не мають під собою належного юридичного підґрунтя. І всі компанії, котрі опинилися у санкційному списку, зокрема й нафтові, якщо матимуть таке бажання, можуть оскаржити ці обмеження в судовому порядку. Тому Україні потрібно змінити закон про РНБО, надавши раді певні повноваження, а потім усе реалізовувати юридично грамотно».

Зрозуміло, що ігнорувати санкції, незважаючи на те, що «кульгає» механізм їх запровадження, не вийде. Але адвокат вважає, що будь-яка з цих компаній – «Роснафта», «Лукойл» чи «дочки» «Газпрому» – може піти шляхом звернення до міжнародних судових інстанцій, щоб їх скасувати.

Як повідомляв enkorr, у червні 2021 р. РНБО на три роки продовжила санкції, запроваджені в травні 2018 р., щодо російських нафтових компаній. Відносно НК «Роснафта» обмежувальні заходи залишаються незмінними: блокування активів, обмеження торгових операцій і запобігання виведення їх капіталів за межі України. Під аналогічні заборони потрапили «дочки» «Газпрому».

При цьому для компанії «Лукойл» нові санкції не передбачають заборони на ведення торговельної діяльності й блокування активів, але передбачають заборону на участь у приватизації.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти