У початок

«роснєфть», «газпром нєфть» і «лукойл» думають про відкриття офісів у Дубаї — Bloomberg

російські компанії, які спеціалізуються на торгівлі сировиною, їдуть із Женеви до ділової столиці ОАЕ Дубай, оскільки через санкційний тиск Швейцарія ускладнює їм роботу. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Йдеться про нафтовидобувну компанію «роснєфть», третю за величиною російську компанію «газпром нєфть», а також підрозділ російського енергетичного гіганта «лукойл» — компанію «літаско». Як повідомляють джерела інформаційного агентства, представники цих компаній ведуть переговори у Дубаї з метою розширити свою присутність у столиці Еміратів.

Зазначається, що протягом десятиліть Швейцарія була домом для посередників, які допомагали шукати російських виробників і покупців у всьому світі. Тепер через посилення санкцій проти росії компанії змушені шукати нові локації в Еміратах.

«Три найбільших російських виробники нафти зараз оцінюють Дубай як місце для проведення торгових операцій, а деякі інші фірми вже переїхали туди», — пише Bloomberg.

Як повідомив директор Центру сировинних товарів і торгівлі в Роттердамі Воутер Якобз, торгівля з російськими компаніями триватиме, а близькосхідні й східні юрисдикції набуватимуть усе більшого значення для сировинного бізнесу, якщо порівняти з європейськими центрами.

Хоча Швейцарія заявляє про свій нейтралітет і не постачає своєї зброї в Україну, вона вслід за ЄС запроваджує дедалі жорсткіші обмеження на деякі товари й банки, а також для осіб із найближчого оточення президента владіміра путіна. 

Ця ситуація відкрила нові можливості для Дубая, який уникає запровадження санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Міграція бізнесу в Перську затоку лише посилює конкуренцію, з якою вже зіткнулася Швейцарія, яка вважається центром світової торгівлі сировинними товарами.

Ситуація, як зазначає агентство, може ускладнитися ще тим, що до кінця 2022 року ЄС запровадить обмеження на страхування й фінансування транспортування російської нафти. Швейцарія, зі свого боку, заявила, що зробить те саме.

Так Женева не просто ускладнить роботу компаніям, а повністю заборонить брокерську діяльність, продаж і надання фінансових послуг із російськими енергоносіями. Ці заходи спонукають торговців до того, щоб перемістити свій бізнес в інші країни.

Нагадаємо, що Швейцарія схвалила нові санкції Євросоюзу проти білорусі й росії, включаючи ембарго на російську нафту. Крім того, уряд країни додатково наклав фінансові санкції і заборону на в'їзд у країну для понад сотню фізичних і юридичних осіб.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти