У початок

«Роснафта» обирає нового трейдера для постачань в Україну – експерт

Також є російською мовою

Найближчим часом НК «Роснафта» визначиться з новим оператором з експорту нафтопродуктів в Україну, який замінить Proton Energy Group S.А.. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Джерела в російських трейдерських колах повідомляють, що сьогодні-завтра стане відомим ім'я нового трейдера з українського напрямку, який замінить Proton Energy Group, яка взяла самовідвід через проблеми з бізнесом в Україні», – пише експерт.

Він не виключає, що на заміну Proton Energy можуть прийти інші міжнародні трейдери, такі як Vitol, Trafigura, Mercuria, Glencore і т.д..

«Думаю, охочих попрацювати з преміальним українським ринком вистачає. «Роснафта» вибирає з тих, з ким є чинні договори, тому що укладення контракту з новим постачальником може зайняти до двох місяців», – зазначає С. Куюн.

На його думку, вибір нового трейдера означатиме, що Росія розглядає «нафтопродуктовий» напрям насамперед як бізнес.

«Це також збільшує ймовірність того, що нафтопродуктопровід «ПрикарпатЗахідтранс» може відновити роботу з транзиту і прокачування на внутрішній ринок і при переході під контроль держави», – додав він.

Як повідомляв enkorr, Proton Energy Group S.A. прийняла рішення припинити співпрацю і постачання нафтопродуктів на український ринок з 1 квітня 2021 року. Компанія пояснила це своїми ризиками в зв'язку з відкритим переслідуванням силовиків і ризиками контрагентів.

З 2016 року трейдер був єдиним постачальником продукції НК «Роснафта» в Україну. У 2020 році він постачив в Україну 1,74 млн. т дизпального (23,4% ринку) і 443 тис. т (22,3%) скрапленого газу.

Близько 85% постачань Proton Energy Group S.A. здійснює за річними терм-контрактами. Клієнтами є найбільші гравці ринку України: Wexler Group, ОККО, WOG, KLO, Glusco, «Альянс Енерго Трейд», «Автотранс», «Надєжда», «Авантаж» та інші.

Proton Energy Group S.A. (Швейцарія) було засновано 2010 року. Компанія торгує нафтою і нафтопродуктами, працюючи з великими світовими виробниками енергоресурсів у Чорноморському й Середземноморському басейнах, а також в Африці й Америці.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти