У початок

Ринок підтримує «акцизний» законопроєкт уряду

Ухвалення проєкту закону №11 256 стосовно поетапного підвищення акцизів на пальне дозволить збільшити фінансування сектору оборони й безпеки, що можливо винятково завдяки використанню внутрішніх джерел. Про це заявили в Нафтогазовій асоціації України.

«Нафтогазова асоціація України (НАУ) підтримує це непросте рішення, наголошуючи на його справедливості й ефективності порівняно з попередніми ініціативами. Цей законопроєкт передбачає поетапне підвищення й вирівнювання ставок акцизів на пальне», — йдеться у повідомленні.

Президент НАУ Ярослав Старовойтенко наголосив, що  однією з ключових цілей запропонованих змін є забезпечення збалансованого підвищення акцизів на всі види моторного палива, що дасть змогу створити більш справедливі умови для всіх учасників ринку, гарантуючи, що кожен власник авто, незалежно від виду пального, братиме повноцінну участь у наповненні бюджету.

«Очевидно, що запропоновані зміни збережуть економічну вигоду для споживачів СВГ. Пропорційне підвищення акцизів на бензин і СВГ збереже різницю у роздрібних цінах на бензин і СВГ на рівні 25 грн за літр (за незмінних інших факторів), що залишить ціни на СВГ привабливими для автомобілістів. Об’єми його споживання суттєво не зміняться. За розрахунками Мінфіну такі зміни акцизів на пальне сприятимуть збільшенню бюджетних надходжень на майже 2,7 млрд грн щомісячно вже у ІІ півріччі 2024», — зазначив Старовойтенко.

Нагадаємо, згідно із запропонованими урядом змінами, вже з 1 липня поточного року акциз на бензин збільшиться до €242,60 за 1 000 літрів, акциз на дизельне пальне збільшиться до €177,60 за 1 000 літрів, а акциз на скраплений газ зросте до €165 за 1 000 літрів. А вже з початку 2028 року акцизи становитимуть:

  • для бензину – 359 євро за 1 000 літрів,
  • для дизельного пального – 330 євро за 1 000 літрів,
  • для скрапленого вуглеводневого газу – 277 євро за 1 000 літрів.

Довідка enkorr

Нафтогазова асоціація України — галузеве об’єднання, що представляє інтереси найбільших гравців нафтогазового ринку. На сьогодні до складу асоціації входять найбільші гуртові, роздрібні, видобувні й переробні підприємства, що представляють національний, міжнародний, приватний і державний бізнес, серед них: WOG, ОККО, Shell, «AMIC Україна», SOCAR, KLO, UPG, «Паралель», «Укргазвидобування» і «Укрнафта».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти