У початок

РГК розробила власну систему телеметрії для газових мереж

Регіональна газова компанія (РГК) створила систему телеметрії для газорегуляторних пунктів, повідомляється у прес-релізі компанії у п'ятницю.

«Система телеметрії дасть змогу віддалено контролювати параметри роботи газової мережі й запобігати виникненню позаштатних ситуацій», – повідомляється в документі.

Як поінформували в РГК, система телеметрії, розроблена R&D-відділом компанії, відстежуватиме тиск, температуру газу, зношування клапанів, засміченість фільтрів, відчинення дверей, ступінь загазованості в приміщенні газорегуляторного пункту (ГРП) або шафного ГРП.

Ці дані надходитимуть автоматично диспетчерам через програмний комплекс SCADA.

Повне оснащення газових мереж системами телеметрії дасть операторам газорозподільних систем (ГРС) змогу перейти від функції реагування на аварії до запобігання їх виникненню, наголосили в компанії.

«Перші дослідні зразки систем телеметрії ми плануємо випробувати в жовтні-листопаді 2022 року, а вже до кінця року будуть готові три-п'ять зразків для першого етапу тестової експлуатації. Готове обладнання для пілотного проєкту ми підготуємо на початку 2023 року», – сказав керівник напряму «Розробки і дослідження» РМК Ярослав Хаврель, якого процитували у прес-релізі.

Як пояснили в РГК, в основі телеметричної системи – контролер, який є власною розробкою відділу R&D РГК. Для зв'язку із сервером використовується відкритий протокол передачі даних. Разом із цим контролером можна використовувати широку лінійку датчиків різних виробників.

«Як пілотний проєкт РГК планує встановити близько 30 телеметричних систем у Львівській та Івано-Франківській областях. Згодом буде масштабування телеметрії на всі газові мережі, які обслуговують газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК», – зазначили в компанії.

Системи телеметрії передаватимуть дані до системи верхнього рівня програмного комплексу SCADA. На цю мить до системи підключено понад 60 тис. пристроїв. Потенційно SCADA може отримувати дані від 1 млн віддалених пристроїв.

SCADA – це IT-комплекс, який у режимі реального часу збирає і опрацьовує дані з приладів обліку і телеметрії.

«Наприклад, якщо тиск піднімається до аварійного рівня, контролер самостійно позапланово виходить на зв'язок і передає інформацію диспетчеру. Тому газовики отримуватимуть багато даних, на основі яких зможуть проводити низку статистичних досліджень», – уточнили в РГК.

Регіональна газова компанія об'єднує під своїм брендом 20 газорозподільних компаній, на обслуговуванні яких перебуває понад 250 тис. км газопроводів і понад 8 млн споживачів газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти