У початок

G7 назвала можливий розмір ліміту цін на російську нафту — Reuters

Стелю цін на російську нафту, яку планують запровадити країни «Великої сімки», має бути встановлено ​​з урахуванням собівартості видобутку та з невеликим стимулом. Про це пише агентство Reuters із посиланням на помічника міністра фінансів США Елізабет Розенберг і неназваного європейського чиновника.

«Є кілька ключових точок, які ми враховуємо в тому, на якому рівні в кінцевому підсумку повинно бути встановлено ціни, включаючи собівартість виробництва російської нафти... Граничну ціну має бути встановлено ​​вище за собівартість видобутку російської нафти і враховувати історичні ціни», — сказала Розенберг на брифінгу. З її слів, ключові деталі реалізації цього плану країни G7 опрацюють у найближчі тижні.

«Ідея полягає в тому, щоб, як і раніше, стимулювати російських виробників нафти до експорту, гарантуючи ціну, що відповідає їх собівартості виробництва, з невеликим стимулом», — сказав агентству «Рейтер» європейський чиновник.

На думку експертів, яку наводить агентство, це може означати потенційну межу обсягом близько 60 доларів за барель, оскільки російська нафта марки Urals 2019 року продавалася за ціною від 50 до 70 доларів за барель.

Міністри фінансів країн G7 (Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції і Японії) 2 вересня підтвердили намір запровадити цінові обмеження на російську нафту в рамках розширення санкцій. Планується, що ліміт цін буде запроваджено 5 грудня ц.р. для нафти і 5 лютого 2023 року — для нафтопродуктів. російські представники у відповідь попередили, що країни, які застосовуватимуть ліміти, залишаться без нафтового експорту рф.

Рівень граничної ціни на російську нафту наразі не затверджено. На початку червня звучали пропозиції встановити ліміт у половину поточної вартості. За даними «Блумберга», обговорюються цифри 40-60 доларів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти