У початок

рф ухиляється від обмеження цін на нафту, завищуючи вартість доставки

Згідно з новим звітом Financial Times, російські експортери нафти використовували простий трюк, щоб обійти ліміт цін на нафту G7. Видання FT встановило, що завищивши плату за доставку, пов’язані з росією суб’єкти заробили додатково $1,2 млрд лише на постачаннях нафти в Індію протягом трьох місяців цього року.

За даними FT, російським експортерам нафти вдалося підвищити загальну чисту ціну на нафту значно вище від ліміту в $60 за допомогою простого способу — перевищення витрат на доставку. Додавши додаткові витрати на доставку й обробку, вони змогли підвищити фактичну ціну доставки набагато вище від обмеження ціни.

FT перевірив вантажі, що прямують в Індію з балтійських портів росії, за травень, червень і липень. Ці вантажі перевозили пов’язані з росією танкерні компанії. Дані про ціни, перевірені FT, показали, що ці судноплавні компанії завищили плату за перевезення вантажу. Різниця становить додатковий дохід від продажу нафти, репатрійованої через закордонного власника танкера, контрольованого росією. Як ілюстрація чистого ефекту, середня ціна за барель російської нафти в Індії (включно з фрахтом) у червні становила близько $68, що значно перевищує ліміт у $60.

Порушення ліміту цін на нафту також зафіксовано в тихоокеанській торгівлі росії. У попередженні, опублікованому в квітні, Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США підтвердило повідомлення про те, що росія продає сиру нафту ESPO з далекосхідного порту «козьміно» за цінами, вищими за максимальну ціну в $60. Деякі з цих відправлень включали послуги, що надавалися громадянами США, попереджає OFAC. Пізніше розслідування New York Times показало, що американська страхова компанія, мабуть, була причетна до кількох із цих транзакцій, і що залучені оператори танкерів доклали чимало зусиль, щоб приховати свої переміщення.

Поки що проти учасників російської торгівлі нафтою не було резонансних санкційних справ навіть за операції з явними ознаками порушення цінового ліміту. Європейські сировинні трейдери тихенько припустили, що США заохочують їх продовжувати торгувати російською нафтою, таким чином підтримуючи експортні потоки й сприяючи зниженню світових цін на нафту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти