У початок

Режим путіна до кінця року недоотримає $50 млрд

Унаслідок принципової позиції переважної більшості країн ЄС щодо російських енергоресурсів до завершення поточного року обсяги реалізації російського газу впадуть щонайменше на 35% порівняно з попереднім періодом. Такого погляду дотримується експерт Центру Разумкова, ексдиректор інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України» Максим Білявський, повідомляє УНН.

23 березня російський президент владімір путін доручив приймати оплату за російський природний газ, що постачається в Європу, у рублях. Попри це, він пообіцяв, що росія продовжить постачати газ відповідно до обсягів і цін, зафіксованим у контрактах. 

Однак цю вимогу відхилили всі країни G7, а пізніше про таке рішення оголосив і Європейський Союз.

Понад те, низка країн Європи вже заявила про відмову від російського газу або скорочення обсягів його закупівлі. Водночас Україна закликає до повного ембарго на російські енергоресурси.

«Більшість країн ЄС відмовилися від пропозиції окупантів сплачувати за газ в рублях. Найрішучіше на чергову спекуляцію кремля відреагувала Литва: наші партнери з квітня-місяця припинили імпорт російського газу. На сьогодні відома також позиція Естонії й Фінляндії, які заявили, що планують припинити закупівлі газу від агресора вже до кінця 2022 року. Аналогічні рішення найближчим часом варто очікувати від інших європейських країн», – каже Білявський.

З його слів, зокрема сам факт відмови таких країн, як Італія, Франція і Данія від російського шантажу стосовно моделі оплати, говорить про їхні плани зі зменшення обсягів закупівлі «блакитного палива» в агресора.

«Ймовірно, про них ми дізнаємося вже у травні, під час завершення сезону відбору й старту підготовки до нового опалювального періоду. Для озвучування подібних заяв потрібен час на підписання нових контрактів із купівлі й бронювання транспортних потужностей», – зазначає він.

Також, за словами М.Білявського, на сьогодні вже чітко простежується, що держави, які прийняли російський шантаж, продовжать купувати газ у обсягах попередніх років. Йдеться про Угорщину, Словаччину й Молдову.

«Загалом з високою ймовірністю можу спрогнозувати, що починаючи з травня-місяця, ми побачимо поступове скорочення постачань російського газу на європейський ринок. За моїми оцінками, до завершення 2022-го обсяги його реалізації впадуть щонайменше на 35%, порівняно з даними за попередній рік. Мовою цифр, це приблизно недоотримання 50 млрд доларів до російського бюджету, що еквівалентно вартості 2 000 літаків», – повідомив Білявський.

На його погляд, окрім недоотриманої фінансової вигоди, в агресора виникнуть досить суттєві технічні проблеми з надлишком газу в системі, відтак перерозподілом потужностей і зміною режимів транспортування газу територією рф. Тож «окупантам доведеться виводити у простій газовидобувні потужності і змінювати модель газопостачання для внутрішніх споживачів».

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти