У початок

Reuters: росія відновила експорт LPG через Керченський порт у Криму

російські виробники скрапленого нафтового газу (LPG) відновили регулярний експорт пропану і бутану через порт «Керч» у Криму після восьмирічної перерви, повідомили Reuters джерела в галузі, незважаючи на загрози безпеці.

Регулярний експорт скрапленого газу з Керчі було призупинено 2015 рокк після більш широких міжнародних санкцій проти російських компаній і виробників через анексію Криму москвою 2014 року.

За даними джерел, які побажали залишитися неназваними, регулярні постачання скрапленого газу з російських заводів у Керч для подальшого експорту почалися у другій половині червня.

«Постачання йдуть залізницею до порту «Кавказ» (Азовське море), а потім поромом до Керчі, оскільки транспортування LPG через Кримський міст заборонено», — повідомило джерело, знайоме з торговими потоками.

Зі слів трейдера, навесні танкерні партії скрапленого газу з Керчі надходили спорадично, а зараз експорт, в основному в Туреччину, йде на регулярній основі.

За даними трейдерів, з 1 по 20 вересня до Керчі було постачено близько 6 тис. тонн скрапленого газу. У липні-серпні постачання склали 5 800 тонн.

Трейдери кажуть, що постачання через Керч і південні порти росії досить привабливі завдяки ціноутворенню, хоча експорт цим маршрутом все ще стримується через загрози безпеці й наявність танкерів.

Експорт рф скрапленого газу зріс на 10% у першому півріччі порівняно з аналогічним періодом 2022 року – до 1,911 млн тонн, а морські порти забезпечили близько третини загальних постачань за кордон.

Близько 34% загального російського експорту LPG було спрямовано в Польщу, 10% – в Латвію, 6% – у Китай і 5% – в Афганістан.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти