У початок

Reuters: Індія має намір продовжити дію податку на експорт пального

Уряд Індії має намір продовжити дію податку на прибуток від експорту пального, повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

Додатковий податок на прибуток для нафтогазових компаній було запроваджено у липні минулого року. Крім того, влада зобов'язала нафтові компанії продавати на індійському ринку еквівалент 50% від їхнього експорту бензину й 30% від експорту дизельного палива.

Уряд пішов на цей крок після того, як приватні компанії почали активно закуповувати російське паливо зі значними знижками, а потім перепродувати його за кордон, в основному в Європу, за більш високою ціною. Усе це дозволило приватним операторам НПЗ значно збільшити прибуток. Водночас нахил приватних компаній у бік експорту призвів до дефіциту дизелю й бензину в самій Індії. Заповнювати цю нішу довелося державним нафтопереробним компаніям, які були змушені продавати паливо за значно нижчими цінами, встановленими урядом.

Спочатку податок на прибуток від експорту палива запроваджувався на строк до 31 березня.

«Ми хотіли б продовжити його дію... ми хочемо, щоб приватні компанії продавали дизель і бензин на індійському ринку, — заявив Reuters представник уряду Індії. — Чому тільки державні компанії повинні страждати, коли всі індійські переробники закуповують російську нафту зі знижкою».

За даними агентства, про продовження дії обмежувальних заходів може бути оголошено вже цього тижня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти