У початок

Ремонт затягнувся: росія хоче підтримати білоруські НПЗ

міненерго і мінфін рф обговорюють розширення імпорту бензину і дизпального з білорусі через проблеми білоруських НПЗ зі збутом, спричинені санкціями і втратою українського ринку. Про це пише «Комерсант» із посиланням на джерела в галузі.

Конкретного рішення наразі не прийнято. Одне з джерел вважає, що уряд може внести зміни до податкового кодексу росії. Також можливий варіант здобуття демпфера білорусією за допомогою російської трейдингової компанії.

За інформацією видання, головною метою цього заходу є підтримка білоруської нафтопереробки і доходів бюджету країни в умовах санкцій.

Нагадаємо, проблеми з імпортом палива з білорусії у Європу почалися 2021 року, коли ЄС і США ввели санкції проти НПЗ після примусової посадки літака Ryanair в аеропорту Мінська.

Пізніше, із початком війни в Україні, нафтопереробні заводи білорусі частково зупинили виробництво, пояснивши це нібито капітальним ремонтом виробничих об’єктів. Також вони призупинили дію колективного договору, що передбачає скасування всіх премій і додаткових виплат.

Зазначимо, до початку повномасштабної війни, яку розпочала рф проти нашої країни, основним споживачем білоруської нафтопереробки була Україна.

За даними Консалтингової групи «А-95», у 2021 р. на білорусь припало майже 2,88 млн т, або 36% усього українського ринку дизельного пального. Крім того, за підсумками року рб зайняла 44% (998,5 тис. т) ринку бензину, 45% (624 тис. т) ринку бітумів, 22% (81,4 тис. т) авіаційного пального й 15% (289 тис. т) ринку скрапленого газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти