У початок

Ремонт Мозирського НПЗ не позначиться на відвантаженнях бітуму в Україну

Також є російською мовою

Плановий ремонт Мозирського НПЗ, старт якого заплановано на початок червня, не позначиться на постачаннях дорожніх бітумів в Україну. Про це enkorr повідомив заступник генерального директора заводу Олег Протасов.

«Ремонт на заводі жодним чином не вплине на обсяги постачань бітуму в Україну», – заявив Протасов.

Він зазначив, що планові ремонти бітумних установок було проведено минулої зими, тож зараз їх зупиняти не будуть.

За даними Консалтингової групи «А-95», у 2021 р. Мозирський НПЗ нарощує постачання ресурсу в Україну. Так, за 23 дні травня з нього було відвантажено вже 40,5 тис. т бітумів, тоді як за весь торішній травень цей показник становив 46,7 тис. т. У квітні-2021 імпорт бітуму з заводу виріс на 66%, до 55,2 тис. т, порівняно з квітнем-2020.

Як повідомляв enkorr, у 2020 р. Мозирський НПЗ збільшив відвантаження бітуму на український ринок на 40%, до 410 тис. т, охопивши частку українського ринку в 36%.

Нагадаємо, на початок червня заплановано ремонт Мозирського НПЗ, через що обсяг відвантажень дизельного пального українським контрагентам на період ремонту було скорочено на 35% – з 240 до 150 тис. т. Однак у разі відсутності сировини на «Нафтані» через санкції МНПЗ буде змушений переорієнтувати свої обсяги на внутрішній ринок, який у Білорусі пріоритетно закриває «Нафтан». Це загрожує зменшенням і так вже урізаних обсягів для України.

Нагадаємо, в кінці квітня Держдеп і Мінфін США внесли «Нафтан» і «Белнафтохім» в чорний список SDN.

У 2020 р. білоруські нафтопереробні підприємства постачили в Україну 2,22 млн дизельного пального, або 30% усього українського ринку, 857,2 тис. т бензинів (40% ринку) і 582,6 тис. т бітуму (49% ринку). Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти