У початок

Разумков розкритикував рішення Кабміну про обмеження цін на АЗС

Також є російською мовою

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав уряд спільно з профільним парламентським комітетом швидко виправити ситуацію з відмовою великих мереж АЗС від продажу преміальних видів бензину і дизпального після запровадженого Кабміном держрегулювання на ринку.

«Упевнений, усі бачили, що відбувається сьогодні на АЗС. Це питання необхідно абсолютно швидко вирішити і в черговий раз не створювати проблеми з таким забезпеченням українських громадян», – заявив спікер парламенту, відкриваючи засідання погоджувальної ради в понеділок, передає «Інтефакс-Укриана».

Дмитро Разумков звернувся до голови профільного комітету ВР Андрія Геруса з проханням відпрацювати з колегами цю ситуацію і дати оцінку тому, що відбувається.

«Чому це так, чому знову ми стикаємося з цією проблемою фактично з коліс. Думаю, ми повинні бути більш прогнозованими, і прошу таку позицію донести і до Кабміну», – сказав Разумков.

Як повідомляв enkorr, на вихідних низка великих мереж призупинили реалізацію брендового преміального пального з поліпшеними показниками якості. Мінекономіки 16 травня роз'яснило, що регулювання не стосується «брендового преміального» палива, яке пропонується на АЗС за вищою ціною, ніж соціально значуще.

На цю мить про відновлення продажів преміальних видів пального заявили KLO, Socar і Shell. При цьому автозаправні мережі WOG і ОККО поки утримуються від реалізації своїх фірмових бензинів і ДП.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 14 травня ухвалив постанову, якою вводиться державне регулювання цін на паливо. Зокрема, було прийнято зміни до урядової постанови №1236 від 9 грудня 2020 р.. Згідно з документом, на період дії карантину буде встановлено граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального (не вище за 7 грн/літр) і бензину (не вище за 5 грн/літр).

При цьому середня вартість дизпального (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm), до якої входять митні платежі (акцизний податок та ПДВ), повинна розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць/декаду. Згідно з цими розрахунками, середня ціна дизельного пального на другу декаду травня з урахуванням граничної націнки має становити 27,89 грн/л, бензину – 30,22 грн/л.

Нагадаємо, Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликала уряд відмовитися від ідеї регулювання роздрібних цін на пальне шляхом встановлення фіксованої торгової націнки. На думку експертів профільного об'єднання, така ініціатива обмежить конкуренцію і дискримінує роздрібних гравців ринку палива.

Також про негативні наслідки від впровадження держрегулювання цін на нафтопродукти заявляли в Консалтинговій групі «А-95». На думку експертів, не маючи жодного конструктиву, реалізація ініціативи Мінекономіки додатково стимулюватиме розвиток тіньового ринку палива.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти