У початок

«Розчинник» не пройде: профільний комітет парламенту схвалив законопроєкт

Також є російською мовою

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики одноголосно схвалив законопроект 6299-1, спрямований на припинення імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів як розчинників для лакофарбової промисловості. Відповідне рішення було ухвалено під час засідання 16 лютого 2022 року.

На засіданні було розглянуто два законопроєкти: №6299 авторства Олексія Мовчана й №6299-1 авторства Данила Гетманцева, Олександра Сови й Андрія Холодова.

Унаслідок обговорення комітет підтримав альтернативний законопроєкт №6299-1, який серед інших було підтримано Міністерством фінансів України.

В основі обох законопроєктів лежить одна норма: якщо до складу продукції входить бодай один компонент, котрий уже підакцизний, тоді до нього застосовується ставка акцизного податку 245,5 євро за 1000 літрів.

«Акцизна ставка буде нульовою, якщо імпортують продукцію хімічні, нафтохімічні й видобувні компанії. Список компаній затверджує Кабмін, податкова контролює. За нецільового використання – повна ставка акцизу плюс 50% штрафу на суму нарахованого акцизу, плюс публічна анафема від податкового комітету Верховної Ради», — раніше прокоментував норми законопроєкту Андрій Холодов у своєму телеграм-каналі.

2021 року в Україну було ввезено 132 тис. т розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТ ЗЕД 3814009090), що на 86% більше, ніж 2020 року. Ці розчинники – суміш октанопідвищуючих компонентів, що використовуються для виробництва нафтопродуктів, – МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту, ацетону. Відповідно до митного кодексу кожен із цих компонентів окремо обкладається акцизним збором, але особливо приготовлені суміші даних компонентів не підлягають оподаткуванню акцизом і загалом не підакцизні.

Найбільшими одержувачами розчинників 2021 року стали такі компанії паливного ринку: «Катма Груп» («БРСМ-Нафта», 24,5 тис. т), ТОВ «Промхім» (спецпостачальник для міні-НПЗ у Мерефі, 24,3 тис. т) , «ВТГ-Трейдинг» – 9,3 тис. т («Сан Ойл»).

Враховуючи, що основний обсяг цих компонентів використовується у кустарному виробництві нафтопродуктів без сплати акцизного збору, збитки державного бюджету, за розрахунками Консалтингової групи «А-95», оцінюються у 1,1 млрд. грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти