У початок

Розходимось: дефіциту А-95 у червні не очікується

Також є російською мовою

Ресурсне наповнення ринку бензином А-95 у червні 2021 року обіцяє бути достатнім. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі оперативного вивчення ситуації.

«За оперативними даними, Мозирський НПЗ знайшов змогу відвантажити в Україну бензин марки А-95 до 20 тис. т. Також українські трейдери уклали нові контракти на постачання ресурсу з інших напрямків», – повідомили в «А-95».

Зокрема, очікується, що відвантаження з Литви залишиться на високому травневому рівні обсягом 25 тис. т за нормативного показника 15 тис. т.

Група ОККО законтрактувала два вантажі по 6 тис. т, а також має опціон на ще один танкер у червні. Перевалку буде проведено на терміналі в «Південному». Перспективу постачання морем також розглядає WOG.

Попереднє рішення Мозирського НПЗ відмовитися від експорту А-95 у червні було пов'язано з процесом виведення установок для проведення планового ремонту. Зокрема, однією з перших було зупинено установку ізомеризації, що обмежило обсяг октанозбільшуючого компонента. З огляду на попит з боку українських контрагентів, технологи підприємства знайшли змогу випустити до 20 тис. т ресурсу в червні.

«За наявною інформацією, рішення утриматися від постачань у червні було пов'язано з дискомунікацією між БНК і Мозирським НПЗ. У підсумку білоруські експортери підтвердили пріоритетність і стратегічне значення українського ринку», – повідомили в «А-95».

За оперативними даними, незначно збільшить випуск марки А-95 «Укртатнафта» – з 35 до 40 тис. т. За даними Консалтингової групи «А-95», у разі надходження заявок підприємство готове наростити випуск до 50 тис. т.

«Крім збільшення виробництва й імпорту з альтернативних напрямків, підтримку ринку забезпечать перехідні запаси з травня. За нашими оцінками, вони становлять близько 15 тис. т», – заявили в «А-95». 28 травня стало відомо, що БНК не підтвердила постачання бензину марки А-95 для українських контрагентів на червень. Цю інформацію підтвердили і в державному «Укргазвидобуванні». 31 травня Білоруська нафтова компанія заявила, що постачить в Україну близько 10 тис. т бензину марки А-95.

Раніше повідомлялося про скорочення постачань дизельного пального і бензину в зв'язку з плановим ремонтом заводу, а також унаслідок невизначеності з постачаннями нафти на «Нафтан» після поновлення американських санкцій. З цієї причини Мозирський НПЗ переніс початок ремонту з 15 травня на 1 червня. Імовірно, ремонт триватиме один місяць, але, як показує практика, для повноцінного виходу на режим необхідно близько 1,5 місяця. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти