У початок

Іран знизив ціни на нафту через конкуренцію з рф у Китаї

Іран змушений збільшувати обсяг дисконту на нафту, що експортується, через конкуренцію з росією на ключовому для обох країн ринку — в Китаї, пише агентство Bloomberg із посиланням на трейдерів.

Зокрема, Iranian Light та Iranian Heavy продаються приблизно на $10 за барель дешевше за ф'ючерси на Brent проти дисконту $4-5 за барель до початку війни в Україні. Таким чином, ціна на іранську нафту приблизно порівнянна з ціною контрактів на постачання російської Urals у серпні.

Як пише агентство, Китай став одним із ключових імпортерів російської й іранської нафти після того, як ці країни підпали під західні санкції. Тим часом відновлення економічної активності в КНР після коронавірусних локдаунів обіцяє активне зростання попиту на пальне. Це призводить до конкуренції між Іраном і росією у Китаї.

«Тим часом в офіційній статистиці КНР з кінця 2020 року імпорт іранської нафти зафіксований лише за підсумками трьох місяців, включаючи січень і травень поточного року. Однак дані незалежних агенцій показують, що Ісламська Республіка підтримує постійні постачання в Китай. Так, згідно з Kpler, Іран у травні й червні експортував понад 700 тис. барелів нафти на добу до КНР після незначного зниження постачань у квітні», — зазначив Bloomberg.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти