У початок

Іран розширює торгівлю нафтою з Китаєм

Імпорт Китаєм нафти з Ірану досяг рекордного рівня, оскільки Іран нарощує видобуток, незважаючи на загрозу подальших санкцій США, повідомляє Mehr Agency News.

Китай, найбільший у світі імпортер сирої нафти й головний клієнт Ірану, купував у середньому 1,05 млн барелів на день (б/д) іранської нафти за перші 10 місяців 2023 року, згідно з даними відстеження руху суден від Vortexa. Це на 60% вище від досанкційних піків, зафіксованих китайською митницею 2017 року.

Згідно з опитуваннями Reuters і даними ОПЕК, жовтневий видобуток Тегерана зріс до 3,17 млн б/д, що є найвищим показником з 2018 року, коли Вашингтон знову запровадив санкції проти Ірану.

Згідно з даними Vortexa, жовтневий імпорт Китаю з Ірану досяг близько 1,45 млн б/д, що є найвищим місячним рівнем за всю історію.

Більшість із понад 40 незалежних китайських нафтопереробних заводів (НПЗ), відомих як «чайники», зі слів китайських трейдерів, переробляють іранську нафту. «Чайники» мало схильні до глобальної фінансової системи, заснованої на доларах, і їм не потрібно співпрацювати із західними фірмами щодо технологій.

Китай також купує нафту в росії й Венесуели, які також зіткнулися з санкціями США. Пекін давно виступає проти односторонніх санкцій і заявляє, що його нормальна торгівля заслуговує на повагу й захист.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти