У початок

Іран побудує нафтопереробний завод у Сирії

Іран планує побудувати новий нафтопереробний завод (НПЗ) у Сирії потужністю 140 тис. барелів на день (б/д) на основі тристороннього меморандуму про взаєморозуміння з сирійським режимом президента Башара Асада і Венесуели, повідомляє New Arab із посиланням на заяву іранського чиновника.

Ці три країни перебувають під жорстким ембарго США, що впливає на їхню здатність експортувати нафту у світ. Іран і Венесуела серйозно економічно постраждали частково через ці санкції.

«Проведені дослідження показали, що Сирія й сусідні з нею країни потребують нафтопродуктів, тому НПЗ потужністю 140 тис. барелів був визначений поруч із двома існуючими сирійськими нафтопереробними заводами в Хомсі й Баніа», — сказав керуючий директор National Iranian Oil Refining and Distribution Company (NIORDC) Джаліл Саларі.

«Це було включено до порядку денного, щоб вийти на етап фінансування і будівництва», — додав він, зазначивши, що НПЗ у Хомсі потужністю 110 тис. барелів був відремонтований іранськими інженерами під час останнього візиту президента Ірану до Сирії в травні, після чого було направлено команду Національної іранської нафтової компанії для проведення необхідних перемовин і досліджень.

Саларі заявив, що після проведення цих робіт Іран зможе експортувати в Сирію 100 тис. барелів нафти на день. Він додав, що подібні проєкти сприяють збільшенню експорту технічних та інженерних послуг і створенню прибутку для іранських технологічних компаній.

«Ми призначили директора для нагляду за основними ремонтними роботами НПЗ у Хомсі, й після завершення досліджень ми незабаром вступимо в етап підписання контракту та експлуатації» — заявив Саларі.

Нафтопереробний завод у Хомсі було побудовано для переробки сирої нафти з сирійських родовищ Аль-Тайїм, Аль-Ашара та Аль-Вард. Нафтові родовища Аль-Тайїм і Аль-Вард були захоплені угрупованням «Ісламська держава» (ІД) 2014 року, перш ніж їх знову захопили сирійський режим та іранські сили.

Іран бере військову участь у Сирії з початку конфлікту, відправляючи туди тисячі бійців для підтримки режиму на місцях. Як і росія, Іран зберігає значні військові й економічні інтереси в зруйнованій війною Сирії.

Проєкт НПЗ свідчить про потенційну широкомасштабну участь Тегерана у відбудові території, контрольованої сирійським режимом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти