У початок

Іракські нафтові компанії ведуть перемовини з урядом щодо розблокування продажів курдам

Міжнародні виробники нафти в іракському Курдистані запропонували продавати сиру нафту зі своїх родовищ безпосередньо федеральному уряду, намагаючись відновити експорт, який було припинено понад сім місяців тому.

Компанії, що працюють у напівавтономному регіоні Курдистану, в основному, припинили виробництво, оскільки суперечка щодо платежів призвела до зупинки Туреччиною трубопроводу, який транспортував нафту до узбережжя Середземного моря. Він припинив постачання близько 500 тис. барелів на день (б/д) з півночі Іраку на світові ринки.

Минулого місяця Туреччина заявила, що трубопровід готовий до відновлення, але перед початком потоків необхідно розв’язати кілька проблем. Федеральний уряд Іраку заявляє про право продавати всю нафту з Курдистану, тоді як компанії мають угоди про виробництво з регіональною адміністрацією і продавали їй більшу частину своїх постачань до зупинки.

Компанії, які вже зазнали понад $1 млрд збитків через зупинку, зустрілися з іракськими офіційними особами в Дубаї в середу і запропонували продавати свою продукцію безпосередньо SOMO, державному маркетологу нафти, Асоціації нафтової промисловості Курдистану, групі, що представляє компанії, йдеться в повідомленні. Виробники не нарощуватимуть виробництво на експорт, доки проблеми не буде розв’язано.

Компанії «зможуть відновити повний видобуток нафти, коли буде чітко визначена юридично зобов’язуюча угода щодо умов продажу й експорту нафти, включаючи платежі за минулі й майбутні продажі», – заявили в асоціації.

Ірак надає деякі напівавтономні повноваження курдському регіону, але питання прав на продаж нафти з регіону тягнеться роками. У країні не ухвалено закону, який регулює нафтову промисловість і збут. Ірак – найбільший виробник ОПЕК після Саудівської Аравії й продає більшу частину нафти через південний порт «Басра».

DNO ASA, Genel Energy Plc, Gulf Keystone Petroleum Ltd., HKN Energy Ltd. і ShaMaran Petroleum Corp. створили групу виробників у лютому. Hunt Oil Co. долучилася минулого місяця.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти