У початок

Ірак запускає новий нафтопереробний завод, щоб скоротити імпорт

Ірак у суботу урочисто відкрив нафтопереробний завод у центральному місті Кербела, проєкт, який, як сподівається уряд, зменшить його залежність від імпорту. Про це повідомляє видання L’Orient Today.

Міністр нафти Хаян Абдель Гані оголосив про початок «комерційного виробництва» нафтопереробного заводу після церемонії перерізання стрічки під керівництвом прем’єр-міністра Мухаммеда Шиа аль-Судані.

«Він має потужність для переробки 140 тис. барелів на день (б/д) і допомагає задовольнити місцевий попит на бензин, гас і мазут, скорочуючи при цьому імпорт», — сказав Абдель Гані.

Незважаючи на власні величезні запаси нафти й газу, Ірак залишається залежним від імпорту для задоволення внутрішніх енергетичних потреб.

Міністр сказав, що нафтопереробний завод, побудований південнокорейською фірмою Hyundai, може виробляти 9 млн л палива на день, що еквівалентно більш ніж половині щоденного імпорту Іраку в 15 млн л.

«Нафтопереробний завод також має потужність для виробництва 200 мегават електроенергії, 60 мегават [з яких] буде виділено в національну мережу», – додав Абдель Гані.

Ірак, другий за величиною виробник в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), експортує в середньому 3,3 млн барелів нафти на день. Експорт сирої нафти становить близько 90% доходів уряду.

Знищений десятиліттями конфлікту Ірак, інфраструктура, що розвалюється, й повсюдна корупція перешкоджають зусиллям з відновлення.

«Нафтопереробний завод у Кербелі є першим з 1980-х років, побудованим з такою виробничою потужністю», — сказав представник міністерства нафти AFP під час випробувань у вересні.

Три інші нафтопереробні заводи, що працюють в Іраку, задовольняють приблизно половину потреб країни в нафтопродуктах. Решта імпортується.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти