У початок

Ірак припиняє імпорт дизелю, оскільки збільшує власне виробництво

Ірак припинив контракти на імпорт дизельного пального після того, як модернізація деяких нафтопереробних заводів (НПЗ) допомогла збільшити місцеве виробництво, поставивши країну на шлях самозабезпечення паливом. Про це повідомляє Bloomberg,

Зі слів трейдерів, які працюють на ринку, країна розірвала угоди про купівлю наприкінці минулого року і не купувала паливо за довгостроковими контрактами до 2024 року. За інформацією постачальника ринкових даних Vortexa, цього року вона купила три дизельні вантажі, але трейдери сказали, що це були спотові постачання.

Проте Ірак все ще купує бензин за умовними угодами, зі слів трейдерів, які побажали залишитися невідомими, оскільки інформація конфіденційна. Він має на меті припинити імпорт моторного палива вже цього року. Країна реконструює НПЗ, які було пошкоджено протягом двох десятиліть війни, 2024 року буде відновлено роботу заводу «Аль-Шамаль», а також інших, які будуть працювати, заявив у лютому Хамід Юніс, заступник міністра нафти з питань нафтоперероблення.

З представником міністерства нафти не вдалося зв’язатися для коментаря поза звичайним робочим часом.

За даними Vortexa, минулого року Ірак імпортував 2,83 млн барелів дизельного пального, або близько 7 800 барелів на день (б/д). Зі слів трейдерів, він також оголосив тендер на закупівлю близько 55 тис. барелів бензину в середньому до кінця цього року. За даними Vortexa, це порівняно з приблизно 43 тис. барелів морського бензину, що торік постачалося в середньому щодня. 

Багдад купує бензин у торгових фірм Saudi Aramco, Reliance Industries Ltd. і державної енергетичної компанії Оману OQ, серед інших, відповідно до повідомлень трейдерів і даних компанії Vortexa, що займається спостереженням за судами. Зі слів трейдерів, ці компанії здійснюють постачання за довгостроковими контрактами, які Ірак продовжив цього року.

Проєктна потужність перероблення в країні становить 1,26 млн б/д, хоча фактичне перероблення нижче.

Ірак — другий за величиною виробник сирої нафти в Організації країн-експортерів нафти після Саудівської Аравії. Видобуток нафти в Іраку був у центрі уваги в останні місяці, оскільки країна намагається досягти ліміту, обіцяного групі ОПЕК+, до якої входять такі країни-союзники, як росія. Кількість сирої нафти, яку країна фактично переробляє разом з експортом, — один з основних чинників, які використовуються для оцінки виробництва в Іраку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти