У початок

Рада знизила ренту на видобуток українського газу

Верховна Рада на засіданні у вівторок, 20 вересня, внесла зміни до розрахунку рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу, прибравши його прив’язку до спотових цін на газ у Європі, які в останні місяці перебувають на рекордних рівнях.

За ухвалення відповідного законопроєкту №7732 у першому читанні проголосували 264 депутати, його ухвалення в цілому як закону підтримали 268 нардепів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Законопроєктом з 1 серпня 2022 року і до повного скасування заборони на здійснення експорту українського газу пропонувалося прибрати з розрахунку ренти середньоарифметичне значення митної вартості імпорту і котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Натомість розрахунок здійснюватиметься на підставі максимального показника однієї з величин:

  • середньозваженої ціни у договорах НАК «Нафтогаз України», укладених у рамках закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках;
  • середньозваженої ціни продажу природного газу за результатами торгів на організованих товарних ринках без урахування НАК та її «дочок»;
  • середнього арифметичного значення середньої ціни UA VTP Gas price на наступний місяць і її ж на умовах передоплати.

Ініціатори законопроєкту – народні депутати від фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев і Андрій Жупанин – пояснювали, що через російську військову агресію й організований нею газовий шантаж ціни на газ у Європі досягли рекордних показників. При цьому заборона експорту українського газу і зменшення споживання всередині країни призвели до того, що в серпні поточного року його видобуток став збитковим, оскільки ціна реалізації газу в Україні втричі нижча від європейських цін, а ренту його виробники мають сплачувати у прив’язці до європейських цін.

Як повідомлялося, наприкінці березня президент Володимир Зеленський підписав закон (проєкт №7038-д), який запроваджує механізм диференційованої рентної плати для видобутку природного газу залежно від ціни його реалізації.

За умови високих ринкових цін на газ у Європі це означало значне збільшення рентних платежів для видобувних компаній, оскільки розрахунок ціни реалізації газу, від якої розраховується рента, визначався як середньоарифметичне значення митної вартості імпорту і котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF. Раніше ренту вираховували лише з митної вартості імпорту.

Крім того, Рада у травні 2022 року ухвалила закон №7249 про сплату ренти за видобутий у країні газ з 1 квітня лише за фактом його реалізації.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти