У початок

Рада запровадила авансовий податок для виробників спирту і біоетанолу

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування акцизним податком спирту етилового та біоетанолу».

На засіданні у середу депутати підтримали відповідний законопроєкт №12038-1 одразу за основу та в цілому, повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев («Слуга народу») у Telegram, пише «Бізнес.Цензор».

«Законопроєкт спрямований на вдосконалення податкового законодавства України в частині забезпечення повноти сплати акцизного податку виробниками спирту етилового та біоетанолу й має на меті унеможливити застосування тіньових схем їх реалізації», – пояснив голова комітету.

Гетманцев додав, що закон встановлює новий порядок визначення податкових зобов’язань з акцизного податку виробниками спирту етилового й біоетанолу, з урахуванням гарантованого податкового зобов’язання з акцизного податку.

Під гарантованим податковим зобов’язанням «розуміється величина податкового зобов’язання з акцизного податку, розрахована, виходячи з максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу», додав голова комітету.

Такі особливості справляння акцизного податку з виробленого на митній території України спирту етилового, біоетанолу передбачається запровадити на період «до набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі, але не довше, ніж до 1 січня 2030 року».

При цьому Кабмін ще має розробити й затвердити порядок визначення максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового і біоетанолу. Уряд також повинен утворити або визначити орган державної влади або установу, уповноважену проводити розрахунок максимальної продуктивності такого обладнання.

Як повідомлялося, минулої п'ятниці Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читання законопроєкт №11416-д про історичне збільшення податків. Очікується, що Верховна Рада розгляне його цього тижня.

Серед іншого, законопроєктом пропонується встановити авансові внески з податку на прибуток підприємств для АЗС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти