У початок

П'ятий день війни: що відбувається на паливному ринку (оновлюємо)

Також є російською мовою

Рано вранці 24 лютого Російська Федерація розпочала військове вторгнення на територію України. Бої з ворогом тривають п'ятий день. Enkorr стежить за подіями на паливному ринку онлайн. 

28 лютого, понеділок

16.30.

З метою безпеки працівників призупинено роботу двох газопереробних заводів «Укрнафти» у Чернігівській і Сумській областях. Водночас компанія продовжує постачати газ населеним пунктам на сході країни, інфраструктура яких залежить від «Укрнафти», заявили в компанії.

Там же повідомили, що в результаті російської агресії й обстрілів м. Охтирки загинули чотири співробітники компанії. Їхнім сім'ям «Укрнафта» надала матеріальну допомогу.

«Обстріли окупаційних військ завдали руйнації інфраструктурі компанії в Охтирці. Пошкоджено один із резервуарів, у якому зберігалися нафтові залишки. Через обстріл виникла пожежа. Основні резервуари зберігання нафти не пошкоджено», – йдеться у повідомленні.

Компанія продовжує виконувати свої зобов'язання з виплати заробітної плати. Крім цього, минулого тижня всім працівникам було виплачено додаткову матеріальну допомогу обсягом місячного заробітку. Для працівників і їх сімей, евакуйованих із місць бойових дій, організовано пункти розміщення у м. Долина й Надвірна.

«Укрнафта» підтримує українських бійців і надає фінансову допомогу, одяг, взуття й пальне підрозділам територіальної оборони в громадах, де працює компанія.

13.50.

Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики закликав власників АЗС і суб'єктів господарювання у сфері продажу громадського харчування й послуг брати у населення оплату банківськими картками. Про це йдеться у зверненні комітету, опублікованому на ФБ-сторінці його голови Данила Гетманцева.

13.10.

Голова Сумської обласної державної адміністрації заявляє про підрив нафтобази в Охтирці забороненою Женевською конвенцією вакуумною бомбою. «Охтирка. Підірвано нафтобазу. 12:30», — написав він у телеграм-каналі й прикріпив відео, на якому видно пожежу, передає «Інтерфакс-Україна».

12.55.

У Бородянці Київської області снаряд окупантів потрапив у нафтобазу, що належить «Амік Україна», повідомляють очевидці інциденту.

«У Бородянці зараз підірвали нафтобазу», — повідомив співрозмовник, додавши, що поруч із нею також розташовано газонаповнювальну станцію (ГНС).

11.40.

Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова повідомляє про зняття арештів з пальногго, техніки й озброєння та їх передання на потреби української армії. Про це вона заявила у своєму відеозверненні, розміщеному у Facebook.

За її словами, вже передано понад 10 тисяч тонн палива, бронетехніки і зброї.

«Ми не могли стояти осторонь, коли держава в небезпеці. Прокурори всіх рівнів по всій країні ухвалюють рішення про зняття арештів і передання на потреби ЗСУ і Нацгвардії техніки й озброєння, а також пального, вилучених під час розслідування кримінальних проваджень», — сказала Венедиктова.

Раніше мережа заправок Glusco заявила, що віддає на потреби армії, поліції, МНС, тероборони, медицини своє пальне і бензовози.

«Я Віталій Вандич, головний директор мережі заправок Glusco. Звертаюся до офіційних органів державної влади: заберіть із наших заправок пальне на потреби армії, поліції, МНС, тероборони, медицини. Заберіть наші бензовози», – повідомив він на своїй сторінці у Facebook.

Пізніше він зазначив, що його пропозицію взяли в роботу Міноборони і Міністерство внутрішніх справ.

10.50.

Станом на 19.30 27 лютого (тільки за цей день) мережа АЗК WOG передала нашим захисникам і медикам 13 600 л пального, повідомляє прес-служба мережі.

Зокрема, було передано 1 520 л пального для транспорту поліції, 1 015 л для автомобілів швидкої допомоги та 11 065 л пального для транспорту ЗСУ і тероборони.

«Це не просто швидкі, що рятують життя героям, чи броня, яка є надійним помічником і захистом, що наближає перемогу; це маленька перемога кожного співробітника WOG, які під обстрілами, ризикуючи своїм життям, перебувають там, де мають бути», – йдеться у повідомленні.

«Ми боротимемося до кінця, допомагаючи нашим героям. Адже в єдності сила!» – заявили в компанії.

10.20.

Угорщина передала Україні 100 тисяч літрів пального і 28 тонн продовольства на тлі повномасштабного вторгнення РФ, повідомляє Держспецзв'язку у своєму телеграм-каналі.

9.30.

Близько першої ночі 27 лютого російська армія ракетою атакувала нафтобазу KLO у Василькові (25 км від Києва). Нафтобазу зруйновано, повідомляє прес-служба мережі.

Зазначається, що сховища було заповнено майже повністю. То була єдина нафтобаза KLO.

«З першого дня війни ми працювали, заправляючи всіх бажаючих без обмежень, але віддаючи перевагу спеціальному транспорту й екстреним службам. Заправляли безплатно, коли цього вимагала ситуація. Ми безкоштовно годували й зігрівали кавою наших захисників. Щодня всі співробітники KLO працювали на повну, продовжуючи навіть після розстрілу АЗК ворожим вертольотом», — йдеться у повідомленні.

Співробітникам компанії вдалося за лічені хвилини після удару російської ракети врятувати 23 вагони з пальним і вивезти його на поїзді повз масштабну пожежу.

26 лютого, субота 

14.10

  • Шебелинський НПЗ зупинено через військову загрозу. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАК «Нафтогаз України». «Шебелинський НПЗ зупинено через ризики воєнних дій. Персонал евакуйовано. Роботу об'єктів планується відновити після стабілізації ситуації», – йдеться у повідомленні.

11-20.

• У Харківській області дві АЗС мережі U.GO/«Укргазвидобування» (харківська мережа, що складається з 21 АЗС) призупинили роботу через загрозу обстрілу. Персонал АЗС залишив територію станції з міркувань безпеки. Ніхто не постраждав.

всі діджитал-сервіси і сайт ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» працюють стабільно і без збоїв. Контакт-центр компанії опрацював 426 дзвінків побутових споживачів газу, що вчетверо менше порівняно з довоєнними днями.

ТЕЦ Новояворівська і Нового Роздолу (Львівщина) стабільно подають мешканцям тепло й гарячу воду, новояворівські і новороздільські електромережі забезпечують електроенергію.

11:00.

ВАТ «Кіровоградгаз» працює у звичайному режимі без позаштатних ситуацій, повідомляється на сайті «Нафтогазу».

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» забезпечить природним газом 445 споживачів, які мають прострочені борги. Йдеться переважно про бюджетні установи, виробників тепла і релігійні організації, які не змогли вчасно розрахуватися за грудень 2021 року. З 27 лютого компанія планує відновити газопостачання 11 підприємствам ТКЕ і бюджетним організаціям, з якими раніше призупинила співпрацю через неврегульовані питання заборгованості.

АТ «Укртранснафта», АТ «Укрспецтрансгаз» і Шебелинський НПЗ продовжують роботу у штатному режимі.

10-50.

На цей час, як повідомляється на офіційному сайті НАК «Нафтогаз»,

• законсервовано низку виробничих об'єктів АТ «Укргазвидобування». Персонал евакуйовано. Втрати газу зараз становлять близько 1 млн. куб. м на добу. Після стабілізації ситуації роботу цих об'єктів буде відновлено.

АТ «Чорноморнафтогаз» продовжує видобувати газ на Стрілецькому родовищі (Генічеський район Херсонської області) і забезпечувати газом місцеве населення. Станом на вчора місто Генічеськ було захоплено ворогом. Частину працівників учора було евакуйовано, для поточного обслуговування промислу залишилися працівники з-поміж місцевих жителів. Обладнання і газопроводи не пошкоджено.

Мринське підземне сховище газу (Чернігівська область) тимчасово припинило відбір газу через повідомлення про бойові дії за 8-9 км від газосховища. Відповідний обсяг газу компенсується за рахунок збільшення відбору із Солохівського й Кегичівського підземних газосховищ. Решта об'єктів АТ «Укртрансгаз» працюють у штатному режимі.

• у Волновасі працівники АТ «Донецькоблгаз» локалізували 38 поривів, відключили точково близько 30 будинків приватного сектора з перебитими вводами й лічильниками, наклали бандажі. Школа №13 у м. Торецьку залишилася через пошкодження інфраструктури без газопостачання, аварійна бригада не може поки що виїхати на місце через обстріл. Також поки що без газу залишаються абоненти в населених пунктах Бугас, Новомиколаївка, Нова Ігнатівка, Стара Ігнатівка.

10:00.

Усі заводи «Укргазвидобування», повідомляє на своїй сторінці у Facebook директор з комерційних питань компанії Сергій Федоренко, станом на ранок 26.02 працюють у штатному режимі й відвантажують нафтопродукти і скраплений газ Shebel покупцям.

Єдина зміна – тимчасово припинено цілодобовий налив, зараз до 20.00.

19-15.

У мережі АЗК WOG вирішили обмежити обсяг заправки до 20 літрів на один приватний автомобіль. Крім того, автомобілі спеціальних служб і служб критичної інфраструктури будуть заправляти позачергово.

«Головна мета зараз – забезпечення змоги пріоритетної заправки спеціальних служб і служб критичної інфраструктури», – йдеться у повідомленні компанії на офіційній сторінці у Facebook.

18-45.

Як повідомили в мережі АЗС ОККО, задля забезпечення змоги пріоритетної заправки спеціальних служб і служб критичної інфраструктури компанія вирішила обмежити обсяг заправки приватних авто.

«Оперативною інформацією про можливі обсяги володіють оператори на касі, прохання уточнювати граничну кількість безпосередньо на АЗК», – йдеться у повідомленні прес-служби.

В ОККО просять також поставитися з розумінням до того, що транспортні засоби вищезазначених служб заправлятимуть позачергово.

15-30.

Міністерство охорони здоров'я закликає українців пропускати автомобілі «швидкої допомоги» скрізь, де це можливо. «Від цього залежить життя українців і наша перемога, – сказано у повідомленні МОЗ на його сторінці у Facebook. – Для безперебійного функціонування швидкої забезпечте автомобілям екстреної медичної допомоги безперебійний доступ до АЗС».

14-25.

Мережа АЗС «ОККО», повідомляє на своїй сторінці у Facebook керівник відділу комунікацій компанії Ярослава Полякова, вирішила обмежити обсяг заправки 20 л (20 л – це той максимум, який відпускатимуть у бак авто приватної особи).

«Талони приймаємо, банківські картки теж, але якщо все норм із системою», – йдеться в повідомленні.

Транспортні засоби спеціальних служб і служб критичної інфраструктури на ОККО заправлятимуть позачергово.

14-20.

Дніпропетровська мережа Neftek працює у штатному режимі, обмежень у відпуску пального немає.

13-50.

«Укргазвидобування», повідомляє на своїй сторінці у Facebook директор з комерційних питань компанії Сергій Федоренко, продовжує у штатному режимі відвантажувати скраплений газ і нафтопродукти з усіх заводів за чинними контрактами і далі проводити торги.

Шебелинський НПЗ працює у штатному режимі.

12.10.

Митні пункти в Куп'янську, через які надходить російське дизпальне і скраплений газ, зупинено.

12.05.

Білоруська нафтова компанія просить в українських контрагентів погасити борги й перевести платежі на білоруську структуру.

Охочих купувати поки що виявити не вдалося.

11.55.

ПАТ «Укрнафта» повідомляє про те, що всі об'єкти компанії працюють у штатному режимі відповідно до ситуації.

«Компанія вживає необхідних заходів щодо забезпечення безпеки працівників й підтримки безперебійної роботи об'єктів критичної інфраструктури. Офісних працівників за змоги переведено на віддалений режим роботи. У центральному апараті працює координаційний штаб», – йдеться у повідомленні.

Мережа автозаправних станцій «Укрнафта» працює без перебоїв відповідно до ситуації. Станом на цю мить АЗС забезпечено пальним, плануються нові постачання. Цінова політика компанії найближчим часом не змінюватиметься, а безготівкова оплата, як і раніше, доступна на кожній АЗС.

11.40.

АЗК GRAND PETROL тимчасово призупинили роботу у зв'язку із технічними проблемами. «Ми докладаємо всіх зусиль для їх оперативного розв'язання. Про відновлення роботи автозаправних комплексів ми повідомимо додатково! Просимо вибачення за незручності й дякуємо за розуміння», – йдеться в повідомленні мережі.

11.25.

Автозаправні комплекси (АЗК) мережі ОККО продовжують роботу в штатному режимі, повідомили агенції «Інтерфакс-Україна» у компанії в четвер.

11.20.

АТ «Укргазвидобування» продовжує видобуток газу на більшості об'єктів у штатному режимі, за поточну добу пошкодження об'єктів внаслідок обстрілів не зафіксовано, повідомила прес-служба НАК «Нафтогаз України».

10:50.

«Укртатнафта» заявила, що підприємство працює у штатному режимі й виконує всі виробничі програми. «Ситуація на підприємстві перебуває під повним контролем керівництва, на будь-які зміни ситуації буде належне оперативне реагування», – заявили в компанії.

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Білорусь припинила постачання пального в Україну. Також, за його словами, через затори на українські АЗС не можуть доставити пальне, вибрано максимально.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль закликав АЗС Рівненщини надавати позачергову перевагу автомобілям швидкої допомоги, поліції, ДСНС та екстрених служб.

24 лютого, четвер

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти