У початок

П’ять країн «відмивають» нафту росії і продають її Заходу — ЗМІ

П'ять країн збільшили імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вони переробляють російські барелі на продукти, а потім продають їх країнам, які наклали санкції на російську нафту.

Про це пише «Дзеркало тижня» із посиланням на Forbes, який оприлюднив звіт Центру досліджень енергетики і чистого повітря (CREA). Зі слів аналітиків, діяльність п’яти країн підриває цінову «стелю», встановлену для російської нафти, і допомагає москві фінансувати війну проти України.

«Наразі це легальний спосіб експорту нафтопродуктів до країн, які накладають санкції на росію, оскільки походження продукту було змінено. Цей процес забезпечує надходження коштів у воєнну казну путіна», – йдеться у звіті CREA.

В організації називають Китай, Індію, ОАЕ, Туреччину і Сінгапур «країнами-пральнями», які збільшили імпорт російської нафти після вторгнення в Україну торік у лютому. Вони також збільшили експорт нафтопродуктів до країн-обмежувачів цін, які наклали санкції на російську нафту, включаючи країни ЄС, Австралію, Японію, Велику Британію, Канаду і США.

«ЄС, G7 і Австралія... продовжують імпортувати російське викопне паливо у вигляді нафтопродуктів з третіх країн, страхувати ці вантажі і транспортувати їх на своїх суднах», – сказав Ісаак Леві, аналітик у сфері енергетики і співавтор доповіді.

За даними CREA, ЄС був найбільшим імпортером цих нафтопродуктів. На другому місці – Австралія. І більшість «відмитих» об’ємів такого палива переміщується на європейських судах. За даними CREA, протягом року після лютневого вторгнення росії в Україну п'ять країн-відмивачів збільшили морський імпорт російської сирої нафти на 140% порівняно з попереднім роком. Вони поглинають 70% російського нафтового експорту.

Водночас вони збільшили експорт нафтопродуктів на 26% до країн коаліції, яка обмежує ціни на російську нафту. Експорт до країн, які не беруть участі в обмеженні цін, зріс лише на 2%.

«Збільшення імпорту нафтопродуктів від основних імпортерів російської нафти підриває нафтові санкції проти росії. З іншого боку, обмеження цієї торгівлі дає можливість застосувати вкрай необхідні додаткові важелі впливу і перекрити фінансування брутального вторгнення росії в Україну», – сказав Лаурі Милливирта, провідний аналітик і співавтор звіту.

російська нафта потрапляє в країни Заходу у вигляді дизельного пального, авіаційного палива й газойлю. За даними CREA, за 12 місяців після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС витратив $19,3 млрд на ці продукти російського походження. У свою чергу, Австралія витратила $8,74 млрд, США – $7,21 млрд, Велика Британія – $5,46 млрд, а Японія – $5,24 млрд.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти