У початок

Південний Судан побоюється, що експорт нафти припиниться через бойові дії в Судані

Поки тривають бойові дії в Судані в умовах хиткого припинення вогню, сусідньому Південному Судану загрожує крах через загрозу, яку конфлікт на півночі становить для його економічної опори – експорту нафти. По це повідомляє The EastAfrican.

Бої в Судані спалахнули 15 квітня між силами, лояльними до військового лідера Судану Абдель Фаттаха аль-Бурхана, і воєнізованими Силами швидкої підтримки під керівництвом його заступника Мохамеда Хамдана Дагло «Хемедті».

Південний Судан і урядовці кажуть, що бойові дії можуть пошкодити трубопровід, який транспортує нафту з нафтових родовищ до Порт-Судану в Червоному морі.

Для Джуби на нафту припадає понад 90% державного бюджету й 70% ВВП. Будь-які зриви прирікають на і без того хвору економіку з рівнем інфляції 27,8%, згідно з даними МВФ, і високим ризиком боргової кризи.

Цього тижня Пітер Біар Аджак, науковець із Південного Судану в програмі міжнародної безпеки Центру Белфера в США, сказав Аль-Джазірі, що країна стурбована тим, що якщо бої триватимуть, трубопровід може бути пошкоджено.

Акол Мієн Куол, коментатор з Південного Судану, повторив ці настрої, зазначивши, що немає жодних гарантій, що суданський маршрут і надалі буде життєздатним. З його слів, країна повинна шукати кілька шляхів для експорту нафти.

Відповідно до Перехідної фінансової угоди, підписаної після того, як Південний Судан отримав незалежність 2011 року, Джуба сплачує Хартумські збори й некомерційний тариф за транспортування своєї сирої нафти на міжнародні ринки. У країні видобувається 156 700 барелів на добу (б/д).

2022 року Південний Судан заплатив Хартуму $148 млн як вартість переробки, транспортування й транзиту нафти. Країна заробила $1,4 млрд нафтових доходів порівняно зі $135 млн ненафтових доходів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти