У початок

Після виходу з росії світові нафтові компанії зазнали $110 млрд збитків

Відповідно до аналізу Financial Times, нафтова промисловість, включаючи BP, Shell і TotalEnergies, зазнала значних фінансових втрат після виходу з росії. Із загальних збитків обсягом приблизно $110 млрд на великі нафтові компанії припадає близько 40%.

Минулого року BP понесла витрати на знецінення обсягом $24 млрд, коли вийшла з росії, головним чином через міноритарну частку в «роснєфті». Shell повідомила про списання на $5 млрд після виходу з росії, тоді як TotalEnergies зазнала знецінення на $3,7 млрд після відмови від своєї частки в проєкті СПГ під керівництвом «новатека». Це були лише прямі збитки великих компаній, і очікується, що фактичні втрати будуть вищими.

Вищі ціни на нафту і газ допомогли зменшити збитки BP, Shell і TotalEnergies. Вони разом зареєстрували прибуток обсягом близько $104 млрд, що з лишком компенсувало їхні витрати на знецінення у $40 млрд. Однак інші галузі, такі як автовиробники, комунальні підприємства й виробники хімікатів, також зазнали значних фінансових невдач через вихід із росії.

Незважаючи на збитки нафтових та інших компаній, більше половини європейських компаній і деякі японські енергетичні компанії продовжують працювати в росії з різних причин, зокрема з огляду на енергетичну безпеку. Японським компаніям, які мають частки в ключових нафтогазових проєктах, дозволили зберегти свої інвестиції через їхню важливість для енергетичної безпеки Японії.

Загалом вихід з росії обійшовся дорого для нафтових компаній, комунальних підприємств та інших галузей промисловості, але вищі ціни на нафту й газ трохи пом’якшили їхні фінансові втрати.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти