У початок

Після м’якої зими запаси газу в Європі залишаються рекордно високими

Європа на шляху до завершення зими з рекордним обсягом газу в сховищах, що підштовхнуло ф’ючерсні ціни до докризового рівня, враховуючи інфляцію.

Картина постачання змінилася порівняно з дворічною давниною, коли трейдери й політики були стурбовані можливим дефіцитом газу після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Сховища в Європейському Союзі й Сполученому Королівстві було заповнено на 62% 5 березня порівняно з середнім показником заповненості на 41% на ту саму дату між 2011 і 2020 роками.

Запаси становили 707 терават-годин (ТВт•год), що на 277 ТВт•год (+64%, або +2,14 стандартного відхилення) вище від середнього сезонного значення за попередні десять років.

Надлишок збільшився зі 167 ТВт•год (+18%, або +1,70 стандартного відхилення) на початку зимового опалювального сезону 1 жовтня.

Зима 2023/24 здебільшого характеризувалася сильним позитивним північноатлантичним коливанням, спрямовуючи сильні західні вітри з іншого боку Атлантики на північно-західну Європу.

Різниця тиску між зоною низького тиску Гренландія-Ісландія й зоною високого тиску Бермудсько-Азорські острови була більшою за норму, прискорюючи надходження теплого вологого повітря до північно-західної Європи.

Результатом стали вищі температури й швидкість вітру, ніж середні, що зменшило потребу в опаленні й водночас збільшило вироблення вітру, подвійно зменшивши споживання газу.

Поки що цієї зими попит на опалення був на 14% нижчим від довгострокового середнього в Лондоні й на 25% нижчим від середнього у Франкфурті в Німеччині.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти