У початок

Промисловість Естонії просить дозволу на використання ДП для опалення

Естонські торгово-промислова палата, Спілка виробників будматеріалів, Аграрно-торговельна палата, Спілка харчової промисловості й Спілка паливних компаній попросили в уряду дозволу на використання дизельного пального зі спецмаркуванням для опалення.

Також вони попросили дозволу використати дизельне пальне у стаціонарних двигунах до 1 травня 2024 року, тобто протягом двох опалювальних періодів, повідомляє BNS із посиланням на текст звернення.

Зазначається, що для цього потрібно внести зміни в закон про спецмаркування рідкого палива.

«Використання дизеля у стаціонарному моторі дало б змогу підприємствам під час виробничого процесу замінювати газ дизельним пальним і запускати виробничі процеси», — пояснили автори звернення.

Ухвалення відповідної поправки мотивує підприємства переходити на рідкопаливні котли, тобто створювати альтернативне рішення на той випадок, якщо газу бракуватиме для всіх споживачів, а сланцеве масло не буде доступним через високий попит чи зростання ціни.

Автори листа також пропонують знизити ставку акцизу на дизпальне з нинішніх 37,2 євроцента до 2,1 євроцента за літр. За даними організацій, багато ближніх країн дозволяють використовувати дизельне пальне зі спецмаркуванням для опалення, наприклад, у Литві й Польщі акцизна ставка становить 2,1 євроцента за літр, у Німеччині — 4,6, у Латвії — 6.

Організації зазначають, що поправка до закону також позитивно позначилася б на підприємцях, які вже мають рідкопаливний котел. За даними будівельного реєстру, приблизно в 4,9 тис. будівлях, що використовуються для підприємництва, енергопостачання покривається за допомогою рідкопаливного котла.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти