У початок

Прогноз попиту на пальне в Китаї покращується — Reuters

Автомобільні й повітряні перевезення в Китаї, другому за величиною споживачі нафти у світі, різко відновилися після значного пом’якшення обмежень у країні, пов’язаних із COVID-19, що підвищило перспективи попиту на паливо й підтримало ціни на нафту, повідомляє Reuters.

Після майже трьох років проведення політики, спрямованої на нуль випадків COVID, Китай минулого тижня відмовився від багатьох ключових обмежень, включаючи відмову від частого тестування на віруси, послаблення правил карантину і скасування відстеження подорожей.

Згідно з даними Міністерства транспорту, туристичних аналітичних компаній і енергетичних консалтингових компаній, ці зміни негайно спровокували значне зростання мобільності: автомобільний і повітряний транспорт пожвавився вперше за майже два місяці.

Глобальний енергетичний ринок уважно спостерігає за відновленням мобільності Китаю. Очікується, що попит у найбільших покупцях нафти в світі цього року скоротиться вперше за два десятиліття через масові карантини.

«Враховуючи швидші темпи відновлення, тепер ми очікуємо, що мобільність нормалізується — досягне рівня червня-липня 2022 року — до кінця березня 2023 року порівняно з нашими попередніми очікуваннями на травень-червень», — написали аналітики Morgan Stanley у середу.

Аналітики Bank of America Global Research заявили, що очікують, що глобальний орієнтовний показник нафти Brent може швидко зрости до понад $9 за барель з поточних $80, частково завдяки «успішному» економічному відкриттю Китаю.

За даними постачальника авіаційних даних Variflight, минулого тижня тижневий обсяг внутрішніх авіапасажирів підскочив на 68% порівняно з попереднім тижнем? до 3,7 млн – це найбільше зростання з часів місячного Нового року в лютому. Однак ця цифра все ще на 37% нижча, ніж роком раніше, і на 68% нижча, ніж 2019 року.

Згідно з даними Міністерства транспорту, минулого тижня з початку жовтня також відбулося перше зростання кількості вантажівок, які їздять автомагістралями.

Зараз місцева влада скасувала локдауни в районах із випадками COVID і припинила часте тестування водіїв вантажівок. За даними Мінтрансу, з 8 грудня тимчасового припинення плати за проїзд на автомагістралях не зафіксовано.

Незрозуміло, скільки людей подорожуватиме під час святкування Нового року за місячним календарем наступного місяця, зазвичай це період піку подорожей, коли жителі міста повертаються до рідних регіонів, щоб відсвяткувати з родиною.

Проте торговці пальним виглядають оптимістичними. Комерційні запаси бензину в Китаї впали минулого тижня вперше після семиденного національного свята на початку жовтня, показали дані, зібрані консалтинговою компанією Longzhong, оскільки трейдери збільшили закупівлі в очікуванні зростання попиту на бензин.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти