У початок

Продажі й видобуток російської нафти попри заборону тримаються на стабільному рівні

Експорт російської сирої нафти значною мірою відновився в першій половині січня порівняно з груднем, першим місяцем нафтового ембарго ЄС і верхньої межі цін G7 на російські барелі, повідомляє Energy Intelligence.

Видобуток нафти залишався стабільним і в перші два тижні року, незважаючи на попередні прогнози про різке зниження внаслідок санкцій, накладених на москву за повномасштабну війну в Україні.

Але знижка на російську нафту різко зросла, а список клієнтів звузився лише до трьох великих покупців: Індії, Китаю й Туреччини. Деякі вантажі все ще спрямовуються у європейські країни, які забезпечили виняток із санкцій, а також до рідкісних місць призначення, показують Energy Intelligence і дані судноплавства.

Згідно з джерелами, знайомими з російськими даними, експорт сирої нафти з країни до країн поза межами колишнього Радянського Союзу, зокрема через порти, трубопроводи і в обхід системи національного оператора трубопроводів «транснєфть», становив у середньому 4,525 млн барелів на день за перші 16 днів січня, що більше ніж на 4%, або майже на 190 тис. б/д, порівняно з груднем. Російський грудневий експорт упав приблизно на 265 тис. барелів на день протягом місяця після введення ембарго, а експорт із російських портів знизився.

Морський експорт росії через її головні порти на Балтійському й Чорному морях і на узбережжі Тихого океану підскочив майже на 590 тис. б/д 1-16 січня порівняно з груднем, головним чином через переспрямування до портів російських барелів, які раніше доставлялися через нафтопроводом у Німеччину й Польщу. 

Обидві європейські країни пообіцяли припинити закупівлю російських барелів, починаючи з 2023 року, але Польща нарешті запросила постачання приблизно 60 тис. б/д на 2023 рік, щоб виконати свої договірні зобов’язання з російськими виробниками, а Німеччина погодилася перевірити постачання сирої нафти з Казахстану через нафтопровід «дружба». Дані за перші 16 днів січня показують, що казахстанські постачання в Німеччину ще не розпочато. Тим часом Польща отримує граничні обсяги через лінію для виконання своїх зобов’язань щодо відбору.

Загальний обсяг російських постачань через трубопровід «дружба» різко впав на 370 тис. б/д, до лише 300 тис. б/д, за перші 16 днів січня порівняно з груднем, але, як і очікувалося, потоки продовжуються до країн, які не мають виходу до моря вздовж південної ділянки «дружби», які отримали виняток з ембарго — Угорщина, Словаччина й Чехія.

Переспрямування потоків з нафтопроводу «дружба» стало ключовим чинником різкого зростання російських морських перевезень у першій половині січня, коли експорт зріс на 470 тис. б/д й 40 тис. б/д в Балтійському й Чорному морях відповідно.

На сході російські постачання до Азіатсько-Тихоокеанського регіону, головним чином у Китай, зросли як з тихоокеанського порту в козьміно, так і через трубопровід безпосередньо в Китай, оскільки Пекін пом’якшує обмеження щодо Covid-19.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти