У початок

Продаж Shell частки НПЗ Schwedt відкладається — Reuters

Запланований продаж Shell частки в нафтопереробному заводі (НПЗ) Schwedt у Німеччині відкладається через незавершені судові позови третіх сторін, повідомили двоє джерел, знайомих із цією справою, що призупиняє продаж, якого компанія чекала роками.

Угоду було ускладнено тим, що Берлін позбавив мажоритарного власника Schwedt «роснєфть» свого контролю, але не своїх акцій, після розриву енергетичних зв’язків між Німеччиною й москвою 2022 року після початку повномасштабного вторгнення росії на Україну.

Очікувалося, що запланований продаж Shell своєї частки в 37,5% британській Prax Group завершиться у першій половині 2024 року «за умови дотримання прав партнера й схвалення регуляторних органів», але це ще не завершено.

Джерела повідомили, що в угоді є пункт про те, що якщо угоду не буде закрито до середини вересня, сторони повинні домовитися про продовження або переглянути домовленості.

Одне з джерел повідомило, що затримку частково пов’язано з незавершеними судовими процесами, включаючи спробу «роснєфті» запобігти продажу Prax. Як заявив цього тижня німецький суд, ці зусилля мали мало шансів на успіх.

Попри те, що вартість частки оцінювалася приблизно в 155-190 млн євро ($173-212 млн), їй приписували від’ємну вартість акцій обсягом близько 14 млн євро, згідно з даними джерел і документами угоди, які перевірив Reuters.

Shell заявила, що продовжує працювати з Prax над завершенням продажу. Prax Group заявила, що не буде давати жодних коментарів до завершення транзакції.

Стурбований потенційними політичними наслідками, Берлін досі ухилявся від експропріації «роснєфті» в Німеччині, що теоретично він може зробити з метою посилення регулювання енергетичної безпеки.

Shell протягом багатьох років хотіла позбутися своєї частки в НПЗ, який постачає близько 90% палива для Берліна, і ще 2021 року сподівалася продати його віденській групі Alcmene, проте цю угоду випередила «роснєфть».

Листопадове рішення Берлінського адміністративного суду, яке теоретично дало Алькмені «зелене світло» на придбання частки Shell у Schwedt, ще більше ускладнило процес, повідомило джерело.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти