У початок

Привіт, літо: ціни на пальне в Європі летять угору

Бензини у Середземномор'ї й портах північної Європи за тиждень (24 травня-1 червня) здорожчали в середньому на $230/т, дизельне пальне — на $200/т. Про це enkorr повідомили гравці ринку.

Зокрема, вартість контрактів на бензини в північно-західному регіоні Європи за цей період зросла на 21% (на $275/т), до $1 570/т, а у середземноморському регіоні зростання ціни на бензини було дещо нижчим — $190/т (+16%), до $1 400/т.

Дизельне пальне у Середземномор'ї здорожчало на $180/т — до $1 270/т, тоді як ціна на ДП у портах північної Європи за той же період виросла на $200/т (на 19%), до $1 300/т.

Ключовий чинник зростання – санкційні заходи, які запроваджують європейські країни стосовно російської федерації, зокрема заборона на купівлю російської нафти і нафтопродуктів, виготовлених на її території.  

Це, в свою чергу, викликало ріст цін на нафту. Так, за останній тиждень нафта марки Brent здорожчала на $7,2/бар., до $123/бар..

Нагадаємо, країни ЄС схвалили шостий пакет санкцій проти росії, який передбачає запровадження заборони на дві третини російської нафти. В ЄС розраховують до кінця року скоротити її імпорт на 92%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти