У початок

Прибуток Trafigura впав на 73%, оскільки цикл торгового буму згасає

Trafigura Group опублікувала найменший прибуток за перше півріччя з 2020 року — на 73% менше, ніж роком раніше, — оскільки товарний гігант пристосовується до більш спокійних умов на ключових ринках енергії й металів.

Результати свідчать про те, що галузь торгівлі сировинними товарами добігає кінця свого найприбутковішого періоду за всю історію, спричиненого спочатку пандемією Covid-19, а потім посиленого наслідками повномасштабного вторгнення росії в Україну. Різкі коливання цін, які дали змогу процвітати трейдерам в останні роки, зменшилися, тоді як дефіцит регіональної пропозиції в основному заповнений.

Чистий прибуток Trafigura впав до $1,47 млрд за шість місяців до 31 березня, що значно нижче від рекордних $5,5 млрд, зафіксованих роком раніше. Виторг упав на 5,4%, до $124,2 млрд, а капітал групи зріс до $17,3 млрд.

Компанія та її конкуренти вже деякий час попереджають, що вони не очікують продовження різкого зростання прибутку за останні кілька років, хоча загальна думка в галузі полягає в тому, що базовий рівень тепер встановлено на вищих щаблях. Прибуток Trafigura за перше півріччя все ще перевищував більшість її річних прибутків за роки до 2020 року.

«У менш напруженому середовищі, ніж у той самий період рік тому, попит на наші послуги залишався високим, — сказав головний виконавчий директор Джеремі Вейр у звіті, опублікованому 6 червня. — У найближчій перспективі збої в ланцюжках постачань продовжують зберігатися, зокрема через триваючі загрози в Червоному морі, і товарні ринки залишаються вразливими до раптових потрясінь і стрибків цін».

Енергетичний підрозділ Trafigura, який включає нафту, газ, електроенергію й відновлювані джерела енергії, отримав операційний прибуток до вирахування амортизації вдвічі більший – до $3,35 млрд. Підрозділ металів опублікував зростання на 11% порівняно з роком раніше, коли компанія зафіксувала значне знецінення після того, як постраждала від передбачуваного шахрайства з нікелем.

Припинення приголомшливих прибутків серед провідних товарних трейдерів також означало б зменшення виплат групі трейдерів і керівників, які отримували величезні дивіденди від своїх акцій у компаніях, що належать переважно приватним особам.

Trafigura, якою володіють приблизно 1 400 акціонерів-працівників, оголосила $661,1 млн дивідендів порівняно з рекордними $3 млрд роком раніше.

Як і її конкуренти, компанія також витрачає величезні прибутки на придбання — Trafigura купує європейські й канадські активи дистриб’ютора палива Greenergy, а також нафтопереробний завод (НПЗ) у Франції в рамках консорціуму.

Зменшення прибутку сталося, коли Trafigura проводить зміну поколінь у вищому керівництві, і низка топменеджерів оголосила про те, що вони йдуть з компанії, включаючи фінансового директора Крістофа Салмона й виконавчого директора Хосе Ларокка.

За останній рік Trafigura зазнала низки невдач. Компанія все ще працює над наслідками після того, як стала жертвою масштабного шахрайства з нікелем, а Bloomberg повідомив у лютому, що вона також зіткнулася зі значними збитками, пов’язаними з її нафтовою діяльністю в Монголії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти